Венето и Ломбардија одлучују о широј аутономији

У два најбогатија региона у Италији, Ломбардији и Венету, одржавају се референдуми за ширу аутономију, што је последњи у низу покушаја европских региона да преузму власт од централне владе.

Иако су се политичари из Ломбардије и Венета раније залагали за независност од Рима, лидери та два суседна региона на северу Италије јасно су казали да се референдуми односе на аутономију, а не на сецесију.

Одржавање референдума је предложила странка Северна лига, која је на власти у Ломбардији и Венету, а скоро све странке подржале су предлог те партије, наводи Јуроњуз.

Око 11 милиона бирача у та два региона, од 60 милиона грађана Италије који имају право гласа, донеће одлуку о подршци регионалним владама да преузму више власти од Рима.

Бирачка места су отворена од 7.00 до 23.00, а на изборима је могуће гласати једино лично, а не из иностранства или путем поште. Резултати референдума биће објављени касније током ноћи.

Грађанима у Венету биће постављено питање: "Да ли желите да Венету буду омогућени нови облици и посебни услови аутономије?"

Истовремено, бирачи у Ломбардији биће упитани: "Желите ли да регион Ломбардија, у оквиру националног јединства, почне потребне институционалне иницијативе како би затражио од државе накнадне облике и услове аутономије, одговарајућим средствима и на начин и са циљем који је предвиђен чланом 116, ставом 3 Устава?"

Десничарски политичари сматрају да је потребна већа аутономија у областима као што су имиграција, порез и безбедност.

Порез, међутим, остаје кључно питање у оквиру стратегије Северне лиге. Политичари те странке из Венета и Ломбардије раније су се отворено залагали за сецесију.

Многи становници сматрају да се велики део њиховог пореза користи за финансијску помоћ сиромашнијим регионима на југу Италије.

Гласање за ширу аутономију представља претњу по централну власт у Риму, наводи АП, додајући да Венето и Ломбардија заједно дају 30 одсто бруто домаћег производа Италије.

Референдум је легалан и Устав из 1948. године предвиђа да италијански региони могу да затраже од владе више аутономије у 20 области, укључујући спољну трговину, радно право, здравствену заштиту, енергетику и транспорт.

Многи критичари, међутим, сматрају да је одлука о референдуму у Ломбардији популистичка и "процедурално бескорисна" и оцењују да представља део изборне кампање пошто ће локални избори у том региону бити одржани 2018.

Очекује се да ће бирачи подржати предлог о широј аутономији региона, након чега ће Ломбардија и Венето затражити од Владе Италије да почну преговоре о питањима која ће бити размотрена и начину на који ће део власти бити пребачен из Рима у Милано и Венецију. Споразум после тога треба да одобри парламент.

Аналитичари наводе да исход референдума нико неће схватити озбиљно ако не добије велику подршку, око 60 или 70 одсто гласова, уз велику излазност, а партије које се залажу за независност могле би да искорисе ситуацију ако Рим одбаци захтеве за аутономију, додаје агенција АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво