Мадрид објављује мере за Каталонију

Ситуација у Каталонији могла би да достигне тачку усијања. Шпанска влада објавиће конкретне мере за преузимање контроле над Каталонијом. То ће бити први пут у историји Шпаније да се централна влада позива на Устав како би расформирала регионалну владу и сазвала нове изборе. Европска унија подржава Мадрид и неће посредовати у каталонској кризи.

Три недеље од референдума и истека два рока да каталонски лидери објасне да ли су прогласили независност или не, премијер Шпаније Маријано Рахој, одржаће ванредни састанак свог кабинета и саопштити мере за суспензију аутономије Каталоније.

О конкретним акцијама које планира да предузме по члану 155 мора да обавести Сенат, у коме ће се пре коначног гласања одржати дебата. Шпанија која је устав усвојила 1978. године, представља једну од најдецентрализованијих држава у свету, са 17 региона који имају аутономију, а Каталонија је једна од оних са највећим степеном.

"Члан 155 Устава не подразумева употребу силе. Његов циљ је повратак законитости и нормално функционисање институција. Каталонске власти су прекршиле закон, а владавина права је један од основних принципа Европске уније", каже Маријано Рахој.

Рахој има подршку водећих опозиционих странака у Шпанији. Постигли су договор да се у јануару одрже превремени парламентарни избори у Каталонији. Аналитичари подсећају и на друге опције које премијер има како би зауставио каталонске сепаратисте.

Може да уведе ванредно стање и забрану кретања и окупљања у Каталонији, да прогласи кризу националне безбедности и доноси законе декретом. Да се противи независности Каталоније, понавља шпански краљ, који ретко говори о политици.

"Шпанија се суочава с неприхватљивим покушајем сецесије дела своје националне територије, а с тим ће се суочити уз помоћ легитимних, демократских институција, уз поштовање Устава. Не желимо да одустанемо од онога што смо заједно градили. Каталонија јесте и биће суштински део Шпаније 21. века", рекао је краљ Шпаније Филип Шести.

Каталонски званичници за данас су најавили масовне протесте. Присталице независности већ су почеле да повлаче новац из банака, које су преместиле седишта из Барселоне у Валенсију и Мадрид. 

За развој догађаја у Каталонији посебно су заинтересовани на северу Италије. У Ломбардији и Венету сутра се одржава референдум о проширењу аутономије – иако правно необавезујући, има симболични значај.

Након шкотског и каталонског референдума и растућег сепаратизма у Европи, није мали број оних који сматрају да је заправо реч о пробном референдуму за независност и провери расположења бирача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара