Г-7 и технолошки гиганти заједно против џихадиста

Земље чланице Г-7 и технолошки гиганти међу којима су “Гугл”, “Фејсбук” и “Твитер”, сагласили су се да заједно раде на блокирању ширења исламистичког екстремизма на интернету.

"Ово су први кораци ка већем савезу у име слободе", рекао је италијански министар унутрашњих послова Марко Минити по завршетку дводневног састанка министара Г-7, истакавши улогу интернета у "регрутовању, обуци и радикализацији" екстремиста, преноси АФП.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Коломб изјавио је да је циљ обезбедити да проџихадистичка садржина "буде одстрањена у року од два сата откако се објави на интернету".

"Наши непријатељи се крећу брзином твита и ми морамо да им се исто толико брзо супротставимо", рекла је америчка министарка за унутрашњу безбедност Илејн Ђук.

Иако је признала да је учињен напредак у борби против џхадистичке онлајн садржине, британска министарка унутрашњих послова Амбер Рад нагласила је да "компаније морају да делују више и брже не само како би елиминисале екстремистичку садржину, већ и да би спречиле да се такав садржај уопште објави".

Рад је рекла и да ће британска влада изменити закон како би они који имају приступ и могу да виде екстремистички материјал на веб страницама могли да се суоче са 15 година затвора.

Високи званичници интернет компанија и "Мајкрософта" присуствовали су министарском састанку посвећеном том питању, али нису дали никакво објашњење о томе како би могли да даље делују против екстремиста на интернету.

Састанак, који је одржан на острву недалеко од Напуља, био је фокусиран и на начине обрачунавања с једном од највећих безбедносних претњи по Запад: џихадистичким борцима који беже из Сирије.

Европска унија обећала је да ће помоћи у затварању мирантске руте која се сматра потенцијалним "задњим вратима" за терористе, подсећа француска агенција.

На маргинама састанка Г-7, САД и Италија потписале су споразум о размени података о отисцима прстију у покушају да искорене потенцијалне екстремисте који се представљају као тражиоци азила.

Г-7 је саопштила да ће Интерпол, који тренутно располаже подацима о око 40.000 страних бораца, играти значајнију улогу у размени информација.

Генерални секретар Интерпола Јирген Сток рекао је да би глобалне базе података те агенције могле да делују "као систем раног упозоравања" против терориста и криминалних претњи.

Минити је рекао да су министри Г-7 – групе коју чине Британија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и САД - разговарали и о томе како да дерадикализују своје држављане који се враћају са фронтова Исламске државе и спрече да они постану безбедносно ризични у затворима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво