Чврста рука друга Сија

"У овом тренутку наша борба против корупције је тешка и сложена. Морамо остати чврсти попут стене у нашој одлучности да искористимо тренутну офанзиву и обезбеднимо убедљиву победу. Пoстараћемо се да не буде зона у које се не залази, да ниједан камен не остане непреврнут и да нема никакве толеранције према корупцији", рекао је први човек кинеске државе и Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг пред 19. конгресом Партије.

Могло би се рећи да је овај цитат из његовог петогодишњег Извештаја позната празна парола једног партијског лидера писана за пригодни говор да иза њега не стоје догађаји из претходног Сијевог мандата.

Кинеска пословица "Потребан је добар ковач да би се добио добар челик" усвојена је као једна од крилатица Комунистичке партије Кине убрзо након што је Си стао на њено чело, 2013. године.

Она је означила почетак борбе против корупције и неморала у партијским редовима о којима су све гласније говорили Кинези. Под том паролом, изменама Статута ојачана Дисциплинска комисија КП Кине кренула је у акцију незапамћених размера.

"Боље је да увредимо неколико хиљада наших чланова него да разочарамо милијарду и триста милиона Кинеза", каже други човек Комисије Јанг Сјаоду који износи импресивну статистику великог спремања у партијским редовима.

Током прошлих пет година први пут у историји су дисциплинској провери истовремено, током једног мандата Централног комитета, подвргнуте све партијске организације на нивоу провинција и великих градова, њих 227.

Проверавало се све од приватног понашања и "личних околности" званичника до имовинског стања, пријављене и непријављене имовине. Резултат је да је дисциплински кажњено милион и 530.000 чланова Партије, што значи да никада неће доспети у више ешалоне државе. Њих 58.000 предато је тужилаштвима, готово искључиво због корупције, односно имовине чије порекло нису могли да докажу.

У акцији "убијања тигрова и мува" која алудира на раније оптужбе обичних Кинеза да се у свакој борби против корупције "умлате муве а тигрови слободно шетају", истраживано је и 440 високих функционера Партије, међу којима 43 члана Централног комитета.

Неки су ухапшени и осуђени. Скоро 3.500 партијских другова који су пред истрагом побегли у иностранство успешно је враћено у земљу и тражи им се да врате средства која су на страним рачунима. Стотину бегунаца је завршило на црвеној потерници Интерпола од којих је 48 већ ухапшено.

Разбијене су и спреге партијских функционера у провинцијама са провинцијским војним командантима и високим официрима који су такође чланови Партије.

Занимљиво је да Партија не крије раније неуспехе и корупцију у својим редовима. На питање новинарке Централне кинеске државне телевизије о ухапшеним члановима Централног комитета које је гласило "ухапсили сте их недавно а они су крали годинама, где сте били до сада?" други човек Комисије Јанг Сјаоду је одговорио "Ви сте у праву, партијски врх је био опуштен а дисциплина слаба, трудићемо се да се у наредном периоду искупимо пред кинеским народом."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара