Путин: Русија поштује споразуме, а САД бомбардују

Председник Русије Владимир Путин упутио је критике на рачун САД зато што не успевају да испоштују низ међународних споразума о разоружању.

Москва неће иступити ни из једног постојећег споразума, али уколико Вашингтон одлучи да иступи први, она ће дати "моментални реципрочни одговор", обећао је Путин говорећи у Сочију на форуму о међународној политици "Валдаи", преноси РТ.

Путин је подсетио на програм "Мегатоне у мегавате" између Русије и САД који је био на снази од 1993. до 2013. године.

Тај споразум је подразумевао "сиромашење" руског обогаћеног уранијума, у количини довољној за око 20.000 нуклеарних бојевих глава и његово претварање у слабо обогаћени уранијум за коришћење као гориво у америчким нуклеарним електранама.

Путин је рекао да су у "једном од најефикаснијих напора разоружања у историји", како га је окарактерисао, званичници САД извели 170 посета тајним руским постројењима и "поставили трајне радне просторе у њима означене америчким заставама".

"Са стране Русије показани су отвореност без преседана и поверење", рекао је Путин, наводећи да је у 1990-их година око 100 америчких званичника имало право да изведе изненадне инспекције руских нуклеарних постројења у оквиру споразума које су склопили Михаил Горбачов и Борис Јељцин.

"Оно што смо добили заузврат је добро познато - потпуно занемаривање наших националних интереса, подршка сепаратизму на Кавказу, заобилажење Савета безбедности УН, бомбардовање Југославије, инвазија на Ирак и тако даље. Мора да су САД виделе стање нашег нуклеарног оружја и економије и одлучиле да се ратосиљају међународног права", рекао је Путин.

Истакао је да непријатељска политика коју Вашингтон сада води "враћа односе између две државе у 1950. године", али је приметио да је у периоду Хладног рата "макар постојало међусобно поштовање" између две суперсиле.

Када су у питању међународни споразуми, они не могу да се спроводе једнострано, јер "америчка страна не ради ништа", истакао је Путин, наводећи Конвенцију о хемијском оружју, из 1993. године.

Прошлог месеца, Русија је прогласила да је уништила све залихе хемијског оружја, на шта су западни медији, према Путиновим речима, "одлучили да остану неми", док САД упорно одлажу да учине то исто, и сада планирају да тај процес доврше најкасније 2023. године.

"Уништили смо све, а онда наши амерички партнери кажу: 'Не још, немамо пара'. Дакле, имају машину за штампање новца, а ипак немају пара. Док ми, с друге стране, имамо?" рекао је саркастично Путин.

Под највећом претњом, како се наводи, налази се споразум оз 1987. године о нуклеарном оружју средњег домета (ИНФ).

Путин је нагласио да тиме што њиме нису забрањени ваздушни и морнарички лансери, споразум је дозволио да има пропуст који иде у корист претежно државама НАТО алијансе, и истакао да представља "још један случај у ком Русија прави једностране уступке".

"Без обзира на то, ми ћемо радити у складу са условима и утицати на наше колеге да то чине. Ако одлуче да га (споразум) напусте, наш одговор ће бити моменталан и реципрочан", упозорио је Путин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво