Косачев: Суспензија аутономије Каталоније јача сепаратизам

Председник Комитета за међународне односе Савета Руске Федерације Константин Косачев сматра да ће покушаји Мадрида да укине аутономију Каталонији само појачати сепаратистичке тежње у региону.

"Покушаји да се укину статуси аутономије Косову, Јужној Осетији, Абхазији и Криму у сваком случају, нису угасили жељу њених становника за самоопредељењем, већ су само интезивирали њихову жељу за независношћу", написао је Косачев на својој Фејсбук страници, пренео је Тас.

Мадрид ће сада упасти у исту замку укидањем аутономије Каталонији, навео је председник Комитета за међународне односе Савета Руске Федерације.

Историја нас учи да људи ништа не науче из историје, цитирао је Косачев немачког филозофа Георга Вилхелма Фридриха Хегела.

Шпанска влада је у четвртак поручила да ће, након што каталонски лидер Карлес Пуђдамон није одговорио конкретно на питање Мадрида да ли је или није прогласио независност те покрајине, у суботу покренути члан 155 шпанског устава по први пут у историји.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или "поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније", званични Мадрид може да "предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес".

Члан 155 само је једна од неколико опција које шпански премијер Маријано Рахој има у циљу заустављања каталонских сепаратиста.

Влада би, такође, могла да уведе ванредно стање и уведе забрану кретања и окупљања у Каталонији, а према другим законима из 2015. могао би да прогласи и кризу националне безбедности и затражи овлашћења попут доношења закона декретом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво