Шта све могу јужнокорејске новотарије

Јужна Кореја је једна од технолошки најиновативнијих држава у свету. Тај напредак је, пре свега, намењен становницима те земље, који углавном нису ни свесни колико предности доноси технологија какву поседује мало земаља у свету.

Већ на аеродрому "Инчон" може се срести електроника какве нема ни у свим развијеним европским земљама – туристичке информације на ЛЦД панелу, кроз аеродром саобраћа магнетни воз најновије генерације, а гласом можете позвати робота да вас одведе до неког циља на аеродрому.

Између два лета можете доживети бесплатну шетњу центром Сеула помоћу 3Д наочара. На такав технолошки напредак не гледају сви исто.

"Када мислим о Кореји ја увек замишљам земљу у којој нема ничег оригиналног, све је ископирано. У суштини то је мој основни утисак о Кореји. Ако погледате индустрију аутомобила, електронику, софтвер – већина тога је ископирана, тако да нема много оригиналног у овој земљи", рекао је холандски туриста Роналд Меклејв.

У експо-центру једног од најпознатијих произвођача електронске опреме приказане су нам школске табле по којима се може писати и брисати руком, а користе се у неколико стотина јужнокорејских школа.

Најзанимљивији је паметни фрижидер са тач-скрин екраном, који има телевизор и радио.

Ако га апликацијом повежете са паметним телефоном, можете у куповини проверити шта све имате у фрижидеру. Има и скенер, па ће вас упозорити ако је некој намирници истекао рок. Подешавате температуру да може цео радити као замрзивач или као фрижидер, а за такав угођај потребно је око 800 долара.

"Најновија ствар је овај фрижидер, такве немамо у Великој Британији, већину других ствари смо видели али нису приступачне свуда и веома је добро видети их све на једном месту", каже Крис Оксби, туриста из Велике Британије.

"Мислим да је Кореја напредовала у будућност и биће занимљиво видети за пет година можда ће и Велика Британија имати свуда овакве апликације. То је веома интересантно. ИТ технологије све више се користе у медицини, а видели смо и уређаје који су у експерименталној фази", каже Џошуа Оксби, такође из Велике Британије.

Један од уређаја који се може видети у овом експо-холу је и слип-сенс. Он у ствари показује квалитет вашег сна на основу тога колико сте покрета направили у току сна и колико сте се знојили. 

Не треба бринути ни ако сте заборавили где сте паркирали аутомобил. Сигурносне камере бележе регистарски број таблица и када га унесете на ЛЦД панел, добијате локацију вашег аутомобила.

У лифту готово сваке јавне зграде, поред класичне тастатуре, постоји и једна ниже постављена, намењена особама са посебним потребама.

Технолошка решења из Јужне Кореје створена су пре свега да олакшају људима свакодневни живот. То су омогућили високо образовани стручњаци којих та земља има највише на свету. Од 50 милиона становника Јужне Кореје њих чак 68 одсто завршило је факултет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи