Туск: Каталонија унутрашње питање Шпаније, нема места интервенцији ЕУ

Председник Европског савета Доналд Туск каже да нема места за интервенцију ЕУ када је реч о ситуацији у Каталонији.

Доналд Туск је поновио да је то унутрашње питање Шпаније и да о томе не очекује формалне разговоре унутар ЕУ.

”Не може да се сакрије чињеница да је ситуација у Шпанији забрињавајућа. Али позиција ЕУ институција и земаља чланица је јасна. Нема места за било какву медијацију или међународне иницијативе и акције”, поручио је Туск током првог дана Самита ЕУ лидера у Бриселу.

Туск је нагласио да питање односа Шпаније и Каталоније није на ЕУ агенди, наводећи да свако има своју "емоцију, мишљење или процену" ситуације, али да формално ту "нема места за интервенцију Брисела".

Председник Европског савета је рекао да су се европски лидери током првог дана Самита у Бриселу договорили да помогну Италији у решавању питања миграција на Централно медитеранској рути.

"Имамо реалне шансе да затворимо централно-медитеранску руту. Зато смо одлучили да ће земље чланице обезбедити довољна средства за Северну Африку, а Европска комисија осигурати уклањање канала намењених нелегалној миграцији. Очекујемо конкретне резултате у наредних пар недеља", поручио је Туск.

Додао је да се на Самиту у Бриселу разговара о тзв. "лидерској агенди" која се односи на начине за напредак у кључним областима, као што су миграције и безбедност, док се истовремено задрžжава једиство унутар ЕУ.

"Док сам ја овде, бићу чувар европског јединства. То није само моја формална улога председника Европског савета већ изад свега моје уверење. Јединство је наша најаважнија снага", закључио је Туск.

Лидери 28 земаља чланица ЕУ током радне вечере у Бриселу разговарају о спољној политици, ситуацији у Северној Кореји, Ирану и Турској.

Британска премијерка Тереза Меј европске лидере ће обавестити о корацима у процесу раздруживања Велике Британије и ЕУ. Самит ЕУ се завршава сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи