Разговори Брисела и Лондона о Брегзиту још у ћорсокаку

Лидери земаља Европске уније на Самиту у Бриселу саопштили су да разговори о будућим односима Уније и Велике Британије не могу да почну јер још нема напретка у преговрима о условима изласка те земље из Уније. Очекује се да се европски лидери договоре о конкретном програму за реформу Уније у следеће две године.

Скоро пола године од кад су почели, преговори о условима развода Велике Британије и ЕУ, још увек су у ћорсокаку. Главне тачке спорења су права грађана и граница са Ирском и рачун који Британија треба да плати на изласку. Лондон одбија да се изјасни да ли ће платити обавезе преузете пре одлуке о Брегзиту. Уочи самита Тереза Меј послала је помирљиву поруку да ће сви грађани ЕУ моћи да остану у Великој Британији.

"Потребно је хитно постићи споразум о правима грађана, али на овом самиту говорићемо и о нашој будућој сарадњи у одбрани, безбедности и борби против тероризма", истиче британска премијерка Тереза Меј.

Разговоре о будућим економским односима Европљани ће прихватити можда тек на скупу у децембру, ако до тада буду јасни услови изласка.

Брегзит би могао да покаже да су преговорио изласку једне земље из ЕУ можда још комплекснији и тежи него преговори о приступању. Проблем је што су орочени на две године. Ако до марта 2019. не буде договора, односи ЕУ и Велике Британије могли би да се нађу на потпуно непозатој територији.

Председник Европског савета Доналд Туск жели разговор о Европи после Брегзита и од ЕУ лидера очекује договор о програму реформи Уније у следеће две године, након предлога који су недавно изнели председник Европске комисије Жан-Клод Јункер и француски председник Емануел Макрон.

"Подржавам предлог Доналда Туска да формулишемо реформску агенду ЕУ лидера на основу иницијатива које смо поднели и да покренемо наш заједнички европски пројекат", напомиње Макрон.

Тусков предлог предвиђа да ЕУ лидери пресеку Гордијев чвор осетљивих реформи еврозоне и миграције као и серију тематских самита од којих ће један у мају у Софији бити посвећен Западном Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво