Ирачке власти наредиле хапшење курдског вицепремијера

Врховни правосудни савет Ирака издао је налог за хапшење потпредседника регионалне владе Курдистана Косрата Расула због тога што је наводно назвао "окупационим снагама" ирачке трупе које су преузеле контролу над градом Киркуком.

И неименовани званичник ирачког Министарства за нафту је за Ројтерс изјавио да Ирак неће моћи да пре недеље дигне производњу нафте на прошлонедељни ниво зато што је нестала опрема са два нафтна поља код Киркука, оптуживши за то курдске власти.

Курдске снаге вратиле су се јуче на положаје које су држали у јуну 2014, пре него што је Исламска држава извршила инвазију на северни и западни део Ирака, изјавио је за Ројтерс неименовани командант ирачке војске.

Наводи се да су се курдске снаге вратиле на ту линију након предаје у уторак позиција у покрајини Ниневех, иако су током трогодишњег рата с Исламском државом територију коју су контролисале.

Ирачке снаге преузеле су контролу над покрајином Ниневех код Мосула на северу Ирака, коју су до сада држале курдске снаге, саопштила је претходно ирачка војска.

Ројтерс преноси да су из тог подручја пре доласка ирачких снага у уторак евакуисани борци курдских пешмерги, који су Ниневех освајали у протекле три године, у оквиру рата који су водили с Исламском државом.

Ирачка војска је саопштила да је од пешмерги преузела контролу и над мосулском браном која се налази северозападно од тог града.

број коментара 0 пошаљи коментар