АП: Огранак Ал Каиде нова претња Западу?

Док су се сиријска војска коју подржава Русија и коалиција коју предводе САД у Сирији фокусирале на протеривање Исламске државе (ИД) са истока те земље, побуњеничка коалиција која је повезана са Ал Каидом – Ослободилацки комитет Леванта, учврстила је своју контролу над Идлибом и можда ће покушати да се врати стратегији Осаме бин Ладена и нападне запад, пише АП.

У току неколико ноћи у септембру, наводи агенција, око 10.000 мушкараца, жена и деце избегло је из области које су биле под контролом ИД.

Бежећи преко поља у северној Сирији и ризикујући да на њих пуцају снаге сиријске владе, стигле су у места која су под контролом екстремистичке групе повезане са Ал Каидом.

За непознат број џихадиста који су се кретали заједно са цивилима, бег у сиријску провинцију Идлиб био сличан повратку кући, прилика да се рат настави заједно са екстремистичком групом са којом Исламска држава дели велики део идеологије.

Сиријски активисти позивајући се на своје контакте у Идлибу, наводе да су чланови екстремистичке коалиције гарантовали за оне борце ИД које су познавали пре поделе ове две групе пре четири године и њима су дозволили да им се придруже, док су други послати у затвор.

Како наводи агенција, ИД је изгубила скоро све територије у Сирији и Ираку где је имала контролу.

На десетине хиљада њених бораца је убијено у сукобима, али је непознато колико њих је напустило та подручја.

Како агенција објашњава, и Исламска држава и Ослободилацки комитет Леванта настали су из ирачког огранка Ал Каиде, који је настао после америчке инвазије на Ирак 2003, али су се 2013. разишли по питањима идеологије и вођства и међусобно се борили широм северне Сирије.

Почетком месеца Исламска држава је поново напала Комитет, што је, наводи АП, схваћено као освета после дезертирања бораца.

Агенција наводи да је су након поделе, екстремисти из Ал Каиде ушли у савез са осталим сиријским побуњеницима и захваљујући снабдевању помоћу, остварили подршку народа, али да се упркос формално прекинутим односима са Ал Каидом та група још види као одани огранак мреже која је извела терористичке нападе у Њујорку и Вашингтону 11. септембра 2001. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво