Затворске казне за бивше словачке министре због махинација са фондовима ЕУ

Словачки Специјални кривични суд у Пезиноку осудио је први пут у историји двојицу бивших министара на дугогодишње казне затвора због тога што су намештали тендер за средства Европске уније. Они су обавештење да је тендер расписан објавили само на огласној табли у Министарству грађевине и регионалног развоја.

Бивши словачки министар грађевине и регионалног развоја из Словачке народне странке Маријан Јанушек осуђен је на 12 година затвора, а Игор Штефанов који га је 2009. године наследио на тој функцији, осуђен је на девет година затвора, а обојица и на новчану казну од по 30.000 евра.

Обавештење о тендеру за услуге у поступку коришћења фондова из ЕУ Јанушек је 2007. године наредио да се не саопштава нигде, ни на интернету, већ само да се постави на једну огласну таблу у забаченом ћошку Министарства.

О тендеру су Јанушек и Штефанов обавестили унапред изабрано предузеће које је као једини учесник тендера за који нико други није знао победило и добило посао вредан 120 милиона евра.

Медији су тада упозорили да је победник тендера директно повезан са тадашњим лидером Словачке народне странке Јаном Слотом а да је предузеће основано непосредно пред расписивање тендера.

Афера је избила 2009. године и Јанушек је тада поднео оставку а на његово место је дошао Штефанов.

Обојици је данас суд поред затворске и новчане казне изрекао и забрану обављања јавних функцију на пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво