Британија пред најалармантнијом претњом од исламиста

Директор британске обавештајне службе МИ-5 Ендру Паркер каже да се Велика Британија суочава са најгором терористичком претњом коју је видео у својој, 34 године дугој, обавештајној каријери.

Ендру Паркер је у ретком обраћању јавности рекао да је претња "мултидимензионална, брзо се развија и функционише у размери каква раније није виђена".

Шеф МИ-5 је навео да је ове године претња од тероризма драстично већа, што је довело до напада у Лондону и Манчестеру, у којима је погинуло 36 људи. Истакао је да је током протекле године у Великој Британији осујећено 20 напада.

Паркер је додао да је у првих шест месеци ове године полиција ухапсила рекордних 379 особа због повезаности с тероризмом.

Директор МИ-5 наводи да британска обавештајна служба не може да спречи сваки напад, али да идентификује и омета претње од тероризма сваког дана.

"Некада ће се десити напади зато што је ово слободно друштво, либерална демократија, и ми не надзиремо свакога све време", каже Паркер и додаје да Британци не желе да живе у земљи у којој је другачије.

Позвао је технолошке компаније да сарађују с владом на сузбијању тероризма на друштвеним мрежама. Упитан да ли компаније "Фејсбук" и "Гугл" раде довољно, рекао је да не жели да говори о конкретним компанијама.

"За компаније мора да постоји етичка одговорност", рекао је Паркер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво