Барселона: Држава игра на карту провокације

Каталонска влада осудила је у понедељак касно увече одлуку о продужењу притвора двојици утицајних сепаратистичких лидера као "акт провокације" шпанске државе. Mинистар правде Шпаније Рафаел Катала изјавио је да је задржавање у притвору двојице каталонских активиста била судско, а не политичко питање.

"Држава игра на карту провокације... али људи неће пасти на ту провокацију", рекао је портпарол каталонске владе Хорди Туруљ каталонском каналу ТВ3, преноси АФП.

Претходно је шпански Високи суд саопштио да је наложио да двојица лидера каталонске сепаратистичке организације остану у притвору док су под истрагом због сумње на изазивање побуне.

Тужилаштво је навело да су председник организације Асемблеа насионал Каталана (АНЦ) Хорди Санчес и председник удружења Омниум Културал, Хорди Куиксарт, били главни организатори референдума о независности Каталоније.

Санчес и Куиксарт оптужени су да су подстицали стотине демонстраната да блокирају полицију док је вршила рације по канцеларијама регионалне владе уочи референдума о независности који је Каталонија одржала 1. октобра, упркос забрани Мадрида.

Шпански министар правде Рафаел Катала изјавио је да је задржавање у притвору двојице каталонских активиста била судско, а не политичко питање.

"Они нису политички затвореници јер је јучерашња пресуда о затвору донета због (почињеног) злочина", рекао је Катала на једном догађају у Мадриду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи