"Офелија" почиње да слаби, приближава се Шкотској

Центар олује "Офелија" приближава се западу Шкотске. Опасност од поплава проглашена је дуж целе западне обале Британије, након што је ураган однео три људска живота у Ирској. Идући ка северу, "Офелија" прелази преко све хладније воде и постепено губи на снази, али је и даље изузетно разорна. Упозорење на потенцијалну опасност по живот остаје на снази до уторка поподне.

"Офелија" је погодила Ирску и западну обалу Велике Британије, а медији на оба острва пореде је са ураганом у којем је пре тачно три деценије погинуло 18 особа.

"Офелија" је Ирску погодила смањеном-олујом снагом, али је однела три људска живота. Британска премијерка Тереза Меј изјавила је саучешће породицама жртава и најавила помоћ суседима.

Војска је распоређена у приобаљу о које су ударали таласи висине до десет метара, а ветар на махове дувао брзином од 176 километара на час. Олуја је оборила кров стадиона у Корку на југу Ирске.

Друмски и авио-саобраћај је потпуно обустављен. У Даблину посебни аутобуси купе бескућнике са улица. За њих је обезбеђено неколико стотина кревета.

Без струје је више од 350.000 корисника у Ирској. У мраку је био и парламент Северне Ирске Стормонт, као и 16.000 тамошњих корисника. Без електричне енергије је 4.000 домова у Велсу.

Школе у овим областима нису радиле, а неће се отварати ни у уторак.

Центар олује приближава се у заливу Галовеј на западу Шкотске, али је у међувремену изгубио на снази. Олујни удари не прелазе 130 километара на сат.

У Белфасту је неколико десетина особа евакуисано због поплава.

Опасност од поплава проглашена је дуж целе западне обале Британије, а нарочито дуж обала Корнвола и Девона где таласи, иако високи и до девет метара, за разлику од Ирске, не успевају да прелију парапете.

До уторка поподне остаје на снази наранџасто упозорење, које значи потенцијалну опасност по живот.

Енглеска осећа само реп олујног циклона, који јој је донео топли ваздух, али и песак чак из Сахаре, као и дим и отпад од пожара у Шпанији и Португалу. Зато је над Лондоном данас сјало црвено сунце, а небо било жуто као у научнофантастичном филму.

Неколико авиона променило је курс, а један је принудно слетео у Ливерпул, због непријатног мириса тог несвакидашњег ваздуха.

"Офелија" ће у уторак, до 14 часова по средњеевропском времену, напустити британске територијалне воде и наставити пут ка североистоку паралелно са западном обалом Скандинавије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи