Пјонгјанг: Нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку

Северна Кореја поручила Уједињеним нацијама да никада неће преговарати о расходовању свог нуклеарног арсенала уколико Сједињене Америчке Државе не промене своју "непријатељску" политику. Упозорава да "нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку".

Заменик амбасадора Северне Кореје у УН Ким Ин Ријонг рекао је Одбору за разоружање при Генералној скупштини УН да је ситуација на Корејском полуострву "достигла веома критичну тачку и да нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку", преноси АФП.

"Уколико се непријатељска политика и нуклеарна претња САД у потпуности не искорене, никада нећемо ставити наше нуклеарно оружје и балистичке ракете на преговарачки сто ни под каквим околностима", истакао је Ким Ин Ријонг.

Севернокорејски дипломата је навео и да је, после низа ракетних лансирања и шесте нуклеарне пробе, његова земља "прошла кроз последњу капију" на путу ка статусу пуноправне нуклеарне силе, с могућностима да изведе нуклеарни напад.

"Целокупна копнена територија САД је у нашем домету и ако се САД усуде да нападну макар и центиметар наше свете територије, неће измаћи нашој оштрој казни у било ком делу света", рекао је заменик амбасадора Северне Кореје у УН.

Напоменуо је да Северна Кореја неће узети на нишан ниједну земљу која се не придружи војној кампањи на челу са САД.

"Све док не узме учешће у америчким војним акцијама против Северне Кореје, немамо намеру да употребимо нуклеарно оружје нити да претимо таквим оружјем ниједној другој земљи", нагласио је Ким Ин Ријонг.

САД и Јужна Кореја почеле су данас 10-дневне заједничке поморске вежбе, у новом показивању снаге против Пјонгјанга, а у њима учествују и један амерички носач авиона и два америчка разарача, напомиње АФП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара