ЕУ увела нове санкције Северној Кореји

Европска унија усвојила је нове санкције протв Северне Кореје и оне обухватају потпуну забрану ЕУ инвестиција као и забрану извоза нафте и нафтних деривата у ту земљу.

Радне дозволе за грађане Северније Кореје запослене у ЕУ више неће бити продужаване, смањен је износ личних дознака, а проширења је листа оних појединаца и ентитета којима су ограничена путовање у ЕУ, а имовина замрзнута.

Министри спољних послова ЕУ усвојили су нове аутономне мере у циљу повећања притиска на Северну Кореју да испуни своје обавезе када је реч о развоју нуклераног оружја и пробама балистичких ракета.

"Нове мере укључују потпуну забрану инвестирања из ЕУ у ДНРК, у свим секторима. Забрана је раније била ограничена на улагања у нуклеарну и конвенционалну индустрију оружја, у секторе рударства, прераде и хемијске индустрије, металургије и обрада метала и ваздухопловства", наводи се у закључцима Савета ЕУ.

Савет министра усвојио је и меру потпуне забране продаје нафтних деривата и сирове нафте ДПРК, а смањени су износи личних дознака које се могу пренети из ЕУ у ДНРК са 15. 000 евра на 5.000 евра под сумњом да се користе за нелегалне нуклеарне и балистичке програме у земљи.

"Поред тога, у циљу отклањања дознака у ДНРК, државе чланице су се сложиле да не обнављају радна овлашћења за држављане ДНРК присутне на њиховој територији, осим избеглица и других лица која уживају међународну заштиту", наводи се у саопштењу изатом после састанка министра спољних послова ЕУ.

Министарски Савет је додао и три особе и шест ентитета на листу оних који су предмет замрзавања имовине и ограничења путовања.

Са новим мерама ЕУ је санкционисала 41 појединца и 10 ентитета под оптужбом да помажу нелеглне програме у Северној Кореји.

У ЕУ додају да су ове мере доприносе и појачавају већ усвојене санкције УН против Северене Кореје и да супају на снагу одмах.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво