Настављени ваздушни напади САД на исламисте у Раки

Ваздушни напади, међународнних коалиционих снага предвођених САД настављени су на подручја, која су под конторолом екстремистичке Исламске државе у Раки, изјавио је портпарол коалиционих снага Рајан Дилон.

Према Дилоновим речима, ваздушни напади биће појачани, са напредовањем Сиријских демоктарских снага према џихадистима у подручјима, која су још под контролом ИД, пренео је Ројтерс.

Дилан је рекао да је током протекле недеље из града избегло око 3.500 цивила.

Из Раке, некадашњег упоришта Исламске државе у Сирији, у недељу је отишло 275 екстремиста и више од 3.000 цивила, у складу са споразумом о повлачењу који су постигли са алијансом Сиријских демократских снага, преносе агенције.

Како је пренео Ројтерс, портпарол СДФ и коалиционих снага које предводе САД Талал Селол изјавио је да су екстремисти који су отишли, иза себе оставили око 200-300 углавном страних бораца ИД да пруже отпор последњи пут.

Према његовим речима, скоро свим цивилима обезбеђен је сигуран пролаз из Раке у оквиру споразума о повлачењу.

"Више од 3.000 цивила отишло је у суботу увече у оквиру споразума и на подручја која су под контролом СДФ-а", рекао је Село истакавши да је Рака сада "у потпуности очишћена од цивила", са тим изузетком да су породице екстремиста ИД још у граду, пренео је АФП.

СДФ, које подржавају коалиционе снаге које предводи САД, саопштиле су јуче да су покренуле финалну фазу напада против припадника екстремистичке Исламске државе како би очистили град од преосталих џихадиста.

Борбе ће бити настављене док год цео град не буде очишћен од терориста, укључујући и стране борце, наведено је у саопштењу СДФ-а.

СФД су ушле у Раку у јуну месецу, након што су неколико месеци провели покушавајући да опколе град.

Алијанса је брзо напредовала крајем септембра, када је контролисала око 80 одсто града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи