Пожари и "Офелија" однели најмање 36 живота у Португалији и Шпанији

Најмање 32 особе су изгубиле живот, а више од 50 је повређено у Португалији, док су четири особе настрадале у Шпанији, у пожарима које је распалио ураган "Офелија", саопштила је португалска Агенција за цивилну заштиту.

Португалска Агенција за цивилну заштиту саопштила је да је међу страдалима једномесечна беба, пронађена на око 200 километара северно од Лисабона, а тела њених родитеља пронађена су у близини. 

Према речима портпаролке Агенције, Патришије Гаспар, ватрогасци се још боре са 145 пожара у Португалији, а 32 се сматрају веома озбиљним.

Више од 5.300 ватрогасаца са више од 1.600 возила још се бори са пожарима. 

Службе за ванредне ситуације забележиле су у недељу 523 шумска пожара, што је највиши број пожара у једном дану ове године и највиши у једном дану за више од десет година. 

"Не можете то видети ни у једној земљи на свату", рекла је Гаспарова. 

Премијер Португалије Антонио Кошта прогласио је ванредно стање, преноси Ројтерс.

С друге стране, његов шпански колега Маријано Рахој рекао је у шпанској покрајини Галиција, на граници са Португалијом, да је већина пожара подметнута, наводи АФП. 

"Оно што овде доживљамо није случајно, ово је изазвано", рекао је Рахој након што је присуствовао минуту ћутања одржаном за жртве у граду Пасос де Борбен. 

Најмање 10 школа отказало је наставу у граду Виго у Галицији због пожара, саопштили су локални званичници. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво