Пуђдамоново писмо без јасног одговора, Мадрид му даје нови рок до четвртка

Каталонски лидер позива на окончање "репресије над каталонским народом" и на одржавање састанка са шпанским премијером Маријаном Рахојем. Ипак, Карлес Пуђдамон није дао јасан одговор о томе да ли је прогласио независност Каталоније, јавља "Паис". Мадрид поручује Пуђдамону да мора до четвртка да одговори са "да" или "не". Заменица шпанског премијера позива каталонског лидера да се врати на пут поштовања закона иначе ће Шпанија преузети контролу и директно управљати тим регионом.

У писму на четири странице, каталонски лидер је позвао на окончање "репресије над каталонским народом" и на одржавање састанка са шпанским премијером Маријаном Рахојем на коме би разговарали о ситуацији у Каталонији и постигли споразум.

Пуђдамон је у писму навео да би дијалог између Шпаније и Каталоније требало да се одвија током наредна два месеца и затражио од шпанског премијера да заустави судски поступак против шефа каталонске полиције.

"Наша понуда за дијалог је искрена, упркос свему што се догодило", написао је Пуђдамон.

Огласила се заменица шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија која је изјавила да ће Шпанија преузети контролу и директно управљати Каталонијом уколико каталонски лидер Пуђдамон не одбаци идеју о отцепљењу тог региона од Шпаније до четвртка у 10 сати ујутру.

"Господин Пуђдамон још има шансу да почне да решава ову ситуацију, он мора да одговори са 'да' или 'не' о томе да ли је прогласио декларацију о независности", рекла је Саенс де Сантамарија, пренео је Ројтерс.

Она је истакла да Пуђдамон није дао адекватан одговор у свом писму на оно што је од њега тражила шпанска влада и да мора до четвртка да каже да није прогласио независност и врати се на пут поштовања закона Шпаније, пренеле су агенције.

Саенс де Сантамарија је додала да ће у супротоном Каталонија бити суочена са активирањем Члана 155 Устава, који омогућава шпанској влади да преузме конторолу над тим регионом.

Заменица шпанског премијера такође је рекла да одговор шпанске владе на ситуацију у Каталонији има снажну подршку шпанског парламента.

Саенс де Сантамарија је додала и да међусобни дијалог мора да се одвија у складу са законом, да позив Пуђдамона на дијалог није кредибилан, већ да је шпански парламент место где треба водити дијалог.

Раније је шпански министар правосуђа Рафаел Катала навео да одговор лидера Каталоније није валидан а шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис истиче да тај одговор није јасан.

Централне шпанске власти дале су Пуђдамону рок да до данас прецизно наведе да ли је прогласио независност или не, и одговор би морао да буде јасан и једноставан – "да" или "не", што Пуђдамон није учинио, чиме је отворио пут шпанској влади да преузме контролу над Каталонијом и управља овим регионом директно, навео је Ројтерс.

Пуђдамон је почетком прошле седмице у парламенту рекао да Каталонија приступа проглашењу независности, али је предложио замрзавање примене тог проглашења на неколико недеља како би се омогућио дијалог уз посредовање са шпанском владом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара