Земан: Упитне евроинтеграције Косова јер га нису сви признали

Председник Чешке Милош Земан изјавио је након дводневног самита шефова држава Вишеградске групе у Сексарду на југу Мађарске да подржава интеграцију земаља Западног Балкана у Европску унију али да је Косово упитно зато што га нису признале ни неке чланице ЕУ.

Председник Пољске Анджеј Дуда, Чешке Милош Земан, Словачке Андреј Киска и домаћин самита, мађарски председник Јанош Адер разговарали су током самита о проблемима и евроинтеграцији Западног Балкана и сложно оценили да улазак региона у Унију треба подржати, подстаћи и убрзати.

Председник Земан изјавио је на крају самита да се у потпуности слаже са идејом ангажовања да Западни Балкан уђе у ЕУ али је напоменуо да упитно остаје Косово, пошто његову независност нису признале све чланице ЕУ, јавља чешка агенција ЧТК.

"Сва четворица председника смо се јасно сложили да пре свега у Босни прети опасност даљег ширења радикалног ислама. Драго ми је да су пре свега моје колеге упозориле да то ширење у великој мери финансирају извори из Саудијске Арабије", казао је Земан.

Чешки председник упозорио је да тај новац не служи да Босна постане богатија или суседне земље, већ да су то улагања у џамије и минарете што може да изазове жариште верске нетрпељивости.

Председник Чешке противник је одлуке тадашње чешке владе да након неколико месеци призна независност Косова и, како је сам недавно поновио, одбија да у Приштини именује амбасадора, тако да чешко посланство у Приштини води само отправник послова а Земан такође одбија да прими отправника послова дипломатског представништва Косова у Чешкој када прима и позива друге амбасадоре и дипломате.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи