Пјонгјанг спрема одговор на америчке маневре

Северна Кореја се припрема за ново лансирање балистичке ракете пре заједничких поморских маневара Јужне Кореје и САД који почињу следеће недеље, пренели су јужнокорејски медији. Пјонгјанг те маневре сматра провокацијом и могао би припремити одговор.

Према наводима листа Донг-А илбо, сателитске фотографије показују транспорт балистичких ракета на лансерима из хангара око Пјонгјанга и у том подручју.

Вашингтон и Сеул сумњају да се припрема лансирање пројектила који би могли да погоде америчку територију, пише тај лист.

То би могле бити интерконтиненталне ракете "хвасонг-14", које могу да погоде Аљаску, или "хвасонг-12", којим Пјонгјанг прети америчкој пацифичкој територији Гуам, али и нова ракета "хвасонг-13", потенцијално способна да досегне западну обалу САД.

Јужнокорејско министарство одбране је одбило да коментарише те наводе.

Поморске маневре ће предводити амерички носач авиона, а они ће трајати од 16. до 26. октобра у Јапанском мору и Жутом мору.

Америчка војска претходних дана показује снагу у региону. Јуче је нуклеарна подморница "Мичиген" стигла у јужнокорејску луку Бусан, неколико дана пошто је отишла подморница "Тусон".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво