Опсерваторија: Сви сиријски борци ИД напустили Раку

Сви сиријски борци Исламске државе напустили су Раку, некадашњи бастион џихадиста на истоку земље, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права. Раку напушта и конвој цивила, који се организује у циљу смањења људских жртава у том граду а на основу договора између коалиције предвођене САД и Сирије.

Страним џихадистима који су се борили за Исламску државу у Раки неће бити дозвољено да напусте тај град заједно са сиријским борцима ИД, саопштила је коалиција коју предводе САД.

"Страним борцима није дозвољено да напусте Раку", наводи се у саопштењу, преноси АФП. 

Сиријски џихадисти напустили су Раку са својим породицама упутивши се на непозната одредишта, навела је Опсерваторија, оранизација са седиштем у Лондону, преноси АФП.

Како је претходно пренео Ројтерс наводе портпарола коалиције коју предводе САД у Сирији Рајана Дилона, у Раки се у последња 24 часа око 100 бораца Исламске државе предало и "уклоњено је из града".

"Још увек очекујемо тешке борбе у данима који су пред нама и нећемо да одређујемо време када мислимо да ће (Исламска држава) бити у потпуности поражена у Раки", наводи се у писменом саопштењу пуковника Дилона, преноси Ројтерс.

Како је агенција пре тога известила, милиција сиријских Курда (JПГ) саопштила је данас да је терористичка организација Исламска држава на ивици пораза у Раки и да би тај град коначно могао да буде очишћен од џихадиста данас или сутра.

"Борба у Раки се наставља. Даеш (како они зову ИД) је на ивици краја. Данас или сутра град би могао да буде ослобођен", рекао је портопарол JПГ Нури Махмуд у телефонском разговору за британску агенцију.

Конвој цивила напушта Раку

Град Раку у Сирији напушта конвој цивила, који се организује у циљу смањења људских жртава у том граду, последњем упоришту Исламске државе, на основу договора између коалиције предвођене САД и Сирије.

"Договор је осмишљен да максимално умањи број цивилних жртава и са намером да се неће превозити страни терористи припадници Исламске државе", саопштила је оперативна група, преноси Ројтерс.

У саопштењу оперативне групе наводи се да коалиција предвођена САД не подржава никакав договор који терористима Исламске државе дозвољава да побегну из Раке, а да их не сустигне правда.

За сада нема назнаке да ли ће и када бити превезени терористи заостали у том граду, у коме сада има јако мало отпора од Исламске државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво