Тилерсон: Трамп се неће повући из нуклеарног споразума с Ираном

Председник Доналд Трамп неће повући САД из нуклеарног споразума с Ираном нити поново увести санкције тој земљи, али ће пред Конгресом рећи да споразум није у сладу с америчким националним и безбедносним интересима, рекао је државни секретар САД Рекс Тилерсон. Предходно је прдседник иранског Парламента Али Ларијани изјавио да би такав потез САД могао да доведе до хаоса у међународним односима, а Кина је позвала САД да остану при споразуму. И Москва је упозорила да ако се САД повуку из нуклеарног споразума то ће учинити и Иран.

Тилерсон је навео да ће председник САД тражити од Конгреса да појача захтеве које Иран треба да испуни како би избегао поновно увођење америчких санкција, наводи агенција АП.

Трамп тврди да Иран не поштује "дух" нуклеарног споразума и очекује се да данас пред Конгресом не да позитивну оцену примене тог споразума. У том случају Конгрес би могао поново да уведе санкције Ирану.

Председник САД је оценио да је нуклеарни споразум с Ираном најгори споразум у америчкој историји.

Како је Би-Би-Си претходно известио, очекује се да председник САД Доналд Трамп током дана  изнесе јачу стратегију конфронтације.

Овај потез, како је наведено, не би повукао САД из споразума већ би у наредних 60 дана од тог тренутка, амерички Конгрес доносио одлуку о томе да ли ће се повући тако што ће поново увести санкције Ирану.

Би-Би-Си подсећа да је Трамп био под притиском и у својој држави и у иностранству да не одустане од споразума.

Председник иранског парламента Али Ларијани је на састанку са председником доњег дома руске Думе Вјачеславом Володином је рекао да су повучени потези дугорочно довести до мањка рада у међународној арени, преноси Тас.

"Доказ тога су санкције које су увели Ирану и Русији, као и мере које су недавно предузели поводом нуклеарног споразума са Ираном", рекао је Ларијани.

Уколико би САД напустиле такозвани Заједнички свеобухватни план деловања о иранском нуклеарном програму ништа не би остало од тог споразума, наводи агенција.

"Верујемо да је споразум важан како би осигурао међународни режим непролиферације и регионални мир и стабилност. Надамо се да ће све стране наставити да чувају и примењују овај споразум", рекла је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг, преноси АФП.

Кремљ: Ако се САД повуку и Иран ће

Ако се Сједињене Америчке Државе повуку из нуклеарног споразума са Ираном, то ће имати екстремно негативне последице, а вероватно ће и Иран напустити тај споразум, упозорио је Кремљ.

"Свакако, то ће нашкодити атмосфери предвидивости, безбедности, стабилности и неширења нуклеарног оружја у целом свету", рекао је портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

Песков је истакао да ће Русија наставити своју политику обезбеђивања неширења нуклеарног оружја.

Амерички конгрес захтева од председника САД да на сваких 90 дана потврди да се Иран придржава свог дела споразума и он је до сада то учинио два пута.

Спекулације које су се појавиле у медијима да би Трамп могао овог пута да одбије да потврди придржавање Ирана споразуму, изазвале су забринутост међу америчким савезницима као и међу неким члановима Трампове администрације.

Иран и шест светских сила – САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Немачка - постигли су 14. јула 2015. споразум којим се ограничава ирански нуклеарни програм у замену за укидање међународних санкција тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво