Каталонија, црне листе и одговор Мадриду

Три дана пре истека рока који је Каталонцима поставио шпански премијер Маријано Рахој, каталонски лидери спремају одговор Мадриду, пише "Мундо". Карлес Пуђдамон под притиском радикалнијих проиндепендистичких партија. Имена каталонских полицајаца на "црним листама" у Каталонији, пише "Паис".

Каталонски лидери ће, како стоје ствари, до понедељка пре подне обавестити премијера Маријана Рахоја да ли су, или не, прогласили независност тог региона, чиме ће почети нова фаза кризе која већ данима потреса Шпанију.

Шефови најзначајнијих каталонских партија, укључујући Карлеса Пуђдамона и лидере ЦУП-а незадовољних тренутним "меким" приступом одвајању од Шпаније, покушавају да сроче одговор који ће, како пише каталонски Мундо, бити представљен Рахоју у понедељак пре подне.

Три дана пред истек Рахојевог ултиматума, Пуђдамон се налази између две ватре, пошто поборници радикалнијих мера траже да се укине суспензија на проглашење незавосности, док "мека" струја заступа став да се будући статус Каталоније мора дефинисати кроз преговоре са Мадридом.

Партија ЦУП је од Пуђдамона већ затражила да "активира проглашење независности", пре него што власти у Мадриду посегну за већ фамозним Чланом 155 шпанског устава, који централној влади омогућава да преузме контролу над аутономним регионом уколико тај регион "не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније".

Слично виђење исхода има и странка ЕРЦ, која сматра да Пуђдамон треба јасно да саопшти Мадриду да је Каталонија "прогласила и потписала" декларацију о независности. На страну ЕРЦ-а ставиле су се и организације које су недавно организовале велике демонстрације у Барселони, које су позвале каталонски парламент да укине суспензију на проглашење независности.

Како пишу каталонске новине, међу присталицама независности још влада недоумица да ли је документ који је потписао Пуђдамон има истинску вредност или је декларација о независности само симболичан акт.

Суштински, Пуђдамон је пред озбиним проблемом, јер би документ, који ће у понедељак послати Рахоју, могао изазвати поделе унутар групе странака које се залажу за независност.

Представник шпанске владе у Каталонији, Енрик Мило рекао је да у овом тренутку "активирање Члана 155 устава траже само партије које најснажније подржавају одвајање од Шпаније", пошто од Пуђдамона траже да активира одлуку о проглашењу независности.

"То нико други не жели", рекао је Енрик Мило локалном радију.

Истовремено, представници полицијских снага које се налазе у Каталонији упозорили су власти у Мадриду да су се појавиле "црне листе" са именима каталонских полицајаца који су се наводно ставили на страну централних власти.

Каталонски полицајци упозорили су на притиске присталица независности али и озбиљне проблеме који су настали после референдума 1. октобра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи