Сепаратисти позивају председника Каталоније да прогласи независност

Председник региона Каталоније Карлес Пуђдамон изложен је данас све већем притиску сепаратистичког покрета да дефинитивно прогласи независност од Шпаније.

Два савезника каталонског председника Пуђдамона позвала су га данас да више не губи време и да игнорише претње Владе Шпаније да ће преузети делимичну или потпуну контролу над каталонском регионалном владом.

Пуђдaмон је у говору регионалној скупштини рекао у уторак да ће Каталонија ићи ка проглашењу независности на основу мандата датог гласањем на референдуму од 1. октобра, али је одмах на неколико недеља суспендовао проглашење да би оставио могућност за преговоре са шпанским властима. 

Тај његов потез је разочарао тврду струју сецесионистичке стране.

Шпанија референдум сматра нелегалним и неуставним, и наводи да су његови резултати неважећи.

Шпански премијер Мариано Рахој одбацио је могућност дијалога, сем ако Пуђдaмон одустане од независности и врати се "легалности". Рахој је рекао да Шпанији није потребно укључење међународних посредника.

Рахојева влада дала је Пуђдамону рок до понедељка да разјасни да ли је прогласио независност или није. Уколико каже да јесте онда ће имати још три дана да откаже планове за сецесију. Уколико не одговори, Рахој је запретио да ће први пут покренути члан Устава који централним властима даје овлашћење да директно интервенишу у Каталонији.

Крајње левичарска сепаратистичка каталонска партија ЦУП написала је данас у писму да Пуђдамон треба да игнорише упозорење шпанске владе, да укине суспензију проглашења и да дефинитивно прогласи независност тог региона.

Каталонска национална скупштина (АНЦ) – грађанска група која је организовала масовне скупове подршке отцепљењу од Шпаније, такође је издала саопштење са сличном поруком.

"Нема смисла задржати суспензију каталонског проглашења независности, собзиром на то да Мадрид одбације било какав дијалог", навела је АНЦ у саопштењу.

Каталонске власти су 1. октобра приредиле референдум упркос наређењу Уставног суда Шпаније и оштром противљењу других власти у Мадриду. Гласала су 2,3 милиона Каталонаца или 43 одсто бирачког тела, иако је шпанска полиција покушала да силом прекине референдум. За одвајање од Шпаније изјаснило се 90 одсто гласача на референдуму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара