Ирак покренуо операције заузимања положаја које држе Курди

Ирачке трупе покренуле су операције заузимања положаја које држе Курди у покрајини Киркук, региону богатом нафтом око којег се споре Багдад и ирачки Курди, након што су тензије порасле због прошломесечног референдума о курдској независности.

"Ирачке оружане снаге напредују како би поново заузеле своје војне положаје који су изгубљени у догађајима од јуна 2014", казао је за АФП ирачки генерал који је инсистирао на анонимности.

АФП подсећа да је 2014. Исламска држава у налету заузела подручја северно и западно од Багдада и да су се тада многе јединице војске Ирака распале, а курдске снаге познате као Пешмерге уместо њих преузеле те положаје.

Курдска телевизија Рудав објавила је претходно изјаву потпредседника региона Курдистана Косрата Расула да је десетине хиљада курдских бораца распоређено у мултиетничком ирачком региону Киркук, богатом нафтом, како би се супротставили могућој "претњи" ирачких снага, преноси Ројтерс.

"На десетине хиљада курдских Пешмерги и безбедносних снага већ се налази у и око Киркука. Најмање 6.000 додатних припадника Пешмерги од синоћ је распоређено како би се супротставили претњи од ирачких снага", поручио је Расул.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи