Храну бацамо, а број гладних ближи милијарди

Према подацима Уједињених нација, у свету је гладно 815 милиона људи, немају ниједан оброк дневно. Број гладних брзо може премашити и милијарду људи јер су смањене донације и инвестиције у пољопривреду. Сукоби, суша, климатске промене и сукоби, разлози су што неки људи дневно немају ниједан оброк. У свету се 16. октобар, обележава као Светски дан хране. На тај дан 1945. године, основана је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду.

Генерални секретар Уједињених нација каже да су хуманитарне потребе повећане у протеклих девет месеци нарочито у Сомалији, Јемену, Јужном Судану и Нигерији. Зато међународна заједница мора да повећа хуманитарну помоћ и хитно обезбеди средства.

"Око 60 процената од 815 милиона људи који су гладни, живи у земљама захваћеним сукобима", каже Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

Због суше и слабије жетве у целом свету расте цена хране. Субсахарска Африка је и даље најтеже погођена глађу. Светски дан хране је дан када се указује на сиромаштво, глад и значај производње хране.

У Етиопији, сваки десети становник је напустио земљу због глади и незапослености, највише младих.

Светска организација је покренула акције помоћи, запошљавања и обуке за гајење поврћа, за овчарство или пчеларство.

"Моји родитељи су срећни јер раде. Узгајају овце, а од тога имамо и директну корист", каже Дар Хусеин.

"Бавимо се производњом поврћа. Добро нам иде. Очекујемо да ћемо зарадити од бербе и продаје. Отишли смо од куће. Овде смо срећни. Боље живимо", каже Аисхасуф Сиед.

И климатске промена узрок су да милиони људи одлазе из руралних подручја.

"Повезали смо се са локалним тржиштем. Оно што произведемо понудићемо школама и факултетима", каже Јавар Сеида.

Мало је оних који се и поред свега враћају.

"Узгајам пилиће. Када порасту, тада их продајемо. Сарађујемо с локалним организацијама", каже Амаид Ахмеда.

Помоћ Светске организације и финансирање пољопривреде у руралним подручјима смањило је миграције – али само у неким земљама. И даље забрињава да расте број гладних и сиромашних и то у време, када се широм света баца трећина произведене хране. Само у САД годишње се баци око 220 милиона тона хране, вредне око 50 милијарди долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи