Маћеревич: Мислио сам да Руси умеју боље да броје војнике НАТО-а

Пољски министар одбране Антони Маћеревич категорично је одбацио оптужбе из Русије да су САД у тишини распоредиле целу борбену дивизију у Пољској, на граници с Русијом, и навео да је мислио да Руси умеју боље да броје војне снаге НАТО-а.

"Треба рећи да та изјава баш није озбиљна, доводи јавно мњење у заблуду. Заиста сам мислио да у Министарству одбране Русије умеју боље да броје војнике размештене на источном крилу НАТО-а. Заиста, није то дивизија ни на који начин, а ако погледамо руску војску размештену на границама с источним крилом НАТО-а, она је далеко превазишла више дивизија", рекао је Маћеревич пољској агенцији ПАП.

Маћеревич, који је у посети Лондону, рекао је да је батаљон далеко мања јединица од дивизије и да борбени батаљони НАТО-а на његовом источном крилу, у балтичким републикама и Пољској, имају чисто дефанзивни, одбрамбени карактер.

"Пољска, балтичке земље и Румунија, источно крило НАТО-а, имају право на одбрану и дејства која ће застрашивати и бранити од агресивне активности Русије и никакве лажи то неће променити", навео је Маћеревич.

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски, који заједно с Маћеревичем борави у Лондону, нагласио је да управо такве изјаве и активности Русије наводе Пољаке да размотре да ли би заиста тражили од савезника да разместе дивизију или чак две у тој земљи.

Портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков оптужио је САД да крше договоре између НАТО-а и Русије, наводећи да је Друга америчка оклопна бригада која треба да замени Трећу америчку оклопну бригаду, дискретно дошла у Пољску и разместила своја оклопна возила, а да је војна опрема Треће оклопне бригаде остала у Пољској и у балтичким земљама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво