Америка и Израел излазе из Унеска

Сједињене Америчке Државе повлаче се из светске организације за заштиту историјске и културне баштине, Унеска, због неслагања око односа према наслеђу које се налази на палестинским територијама, јављају агенције. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху најавио да ће Израел повући сличан потез. Одлука САД да се повуче из Унеска представља губитак за породицу УН и мултилатерализам, саопштио је Унеско.

Стејт департмент је обавестио генералну секретарку Унеска Ирину Бокову у вези са америчком одлуком да се повуче из те организације и успостави сталну посматрачку мисију при Унеску, саопштио је Стејт департмент.

Вашингтон наводи да ова одлука није била лака, као и да осликава америчку бригу за стање у овој организацији, потребу за реформама Унеска и константан антиизраелски однос те организације.

"Изражавам дубоко жаљење због одлуке САД да иступи из Унеска", навела је Ирина Бокова. 

Неколико сати пошто је Стејт департмент најавио повлачење САД из Унеска, сличан потез најавио је и израелски премијер Банјамин Нетанјаху, који је министарству спољних послова наложио да "припреми терен за повлачење израелских дипломата" из те организације. 

"Ово је храбра и морална одлука, јер је Унеско постао театар апсурда. Уместо чувања историје, Унеско је прекраја", рекао је Нетанјаху, а преноси израелски дневник Хаарец.

Израелски амбасадор у Унеску Кармел Шама Хакоен изјавио је да би и Израел требало да се повуче из Унеска уз оцену да та организација УН делује против Израела.

"У последњим годинама Унеско се трансформисао у бизарну организацију која је изгубила свој професионални пут зарад политичких интереса одређених земља", рекао је амбасадор, пренели су израелски медији.

Стејт департмент је навео да САД желе да остану укључене у рад у Унеску као посматрач и на тај начин допринесу важним питањима којима се бави та организација.

Америка ће из Унеска иступити 31. децембра, наводи Стејт департмент.

Американци су, још 2011. године престали да уплаћују средства у буџет Унеска у знак протеста због примања Палестине у пуно чланство у тој организацији. Од тада, "дуг" САД према Унеску достигао је 542 милиона долара.

Администрација председника САД Доналда Трампа у предлогу буџета за наредну фискалну годину није имала ставку која предвиђа могућност укидања рестрикција на финансирање Унеска, наводи АП.

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, АП преноси да се Трампова администрација већ месецима припремала за могућност напуштања Унеска, што је Вашингтон данас званично и саопштио, те додаје да ово није прва таква одлука САД.

Агенција тврди да се очекивало да ова одлука буде објављена до краја ове године, као и да је неколицини дипломата који су именовани на функције у мисији САД при Унеску летос речено да је све на чекању и саветовано им да потраже друге послове.

У агенцијском извештају се подсећа да су се САД током осамдесетих година 20. века повукле из Унеска, а поред лошег управљања наведени су и политички разлози, да би се потом вратиле у чланство 2003. године.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је агенцији Тас је излазак САД из Унеска тужна вест.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да одлука америчког руководства да се САД повуку из Унеска погоршава ситуацију по ову организацију, као и да је та одлука за жаљење. 

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво