Шпанија слави национални дан упркос каталонској кризи

Хиљаде Каталонаца који желе да њихов регион остане у Шпанији, обележило је Национални дан Шпаније марширајући кроз центар Барселоне.

Учесници марша носили су шпанске и каталонске заставе, узвикивали "Ја сам Шпанац" и "Живела Шпанија", а многи од њих су своја лица обојили у црвено и жуто, што су боје и шпанске и каталонске заставе, преноси АП.

Док су пролазили поред припадника регионалне полиције, учесници марша викали су "уа".

Слоган марша био је "Каталонија да, Шпанија такође", што би требало да значи, према тумачењу АП-а, подршку независности Каталоније али у оквиру Шпаније.

За то време, у Мадриду се одржавала војна парада којој су присуствовали краљ Филип шести, као и бројни политичари.

Посетиоци параде носили су шпанске заставе на авенији Пасео де ла Кастељана, где се парада одржавала.

Иако су сви регионални лидери били позвани да присуствују паради, први пут после много година из баскијског и каталонског региона се нико није појавио, док су многе градске скупштине у Каталонији одлучиле да бојкотују празник.

Шпанија чека одговор каталонског лидера, који има рок до понедељка да се изјасни да ли је или није прогласио независност.

Уколико каже да јесте, Шпанија би могла да активира члан 155 Устава Шпаније који предвиђа укидања каталонске аутономије и преузимање контроле од стране шпанске владе.

Национални дан Шпаније обележава се у част доласка Кристофера Колумба у Шпанију, а такође се слави и као Дан шпанских оружаних снага.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво