Москва: САД илегално јачају снаге у Пољској и на Балтику

Русија је оптужила САД да илегално јачају своје снаге у Пољској и у балтичком региону, и да су тамо ћутке распоредиле читаву оклопну дивизију - кршећи главни пакт о односима Москве сa НАТО-ом.

Министарство одбране Русије саопштило је да је "до кршења пакта" дошло у периоду када је Русија спроводила војне вежбе великих размера под називом "Запад-2017" са савезницом Белорусијом прошлог месеца, преноси Ројтерс.

Генерал Игор Конашенков, портпарол руског Министарства, саопштио је да је, према првобитном плану, требало да трупе Борбеног тима Треће америчке оклопне бригаде напусте Пољску и балтичке земље и оставе опрему колегама из Борбеног тима Друге америчке оклопне бригаде.

Уместо тога, како је Конашенков истакао, Друга оклопна бригада је ћутке распоредила у Пољској сопствена оклопна возила, док су тенкови и оклопна возила Треће бригаде остали тамо, а у року од два сата могле би их преузети трупе из америчке базе у Рамштајну у Немачкој.

"Дакле, упркос изјавама из НАТО-а и САД о 'безначајној природи' трупа концентрисаних дуж руске границе, тамо је распоређена механичка дивизија, а не бригада", истакао је Конашенков.

Навео је и да је Вашингтон искористио "хистерију у Европи због заједничких руско-белоруских вежби" да распореди своју оклопну дивизију у Пољској, преноси Тас.

Та хистерија због наводне "руске претње" је, према његовим речима, била само медијска кампања ширења лажи ради операције Пентагона, наводи руска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара