Каталонска криза, Мадрид узвраћа ударац

Шпански премијер Маријано Рахој затражио је од каталонских власти да сe изјасне да ли су прошле ноћи прогласиле независност Каталоније, што представља први корак ка активирању члана 155 шпанског Устава, према којем Мадрид има право да преузме контролу над аутономним регионом уколико тај регион "не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније".

Овај захтев каталонским лидерима уследио је после ванредне седнице шпанске владе, али за сада није јасно у којем року Карлес Пуџдемон мора да се изјасни о синоћњим догађајима у Барселони, када је каталонски прламент прогласио и одмах затим суспендовао декларацију о независности.

"Желимо да све буде јасно и у складу са законом. Наредни кораци зависиће од одговора каталонског парламента", написао је Рахој на Твитеру после седнице владе.

Рахој је навео да је одлука коју је данас донела шпанска влада тиче се "сигурности за шпански народ".

"Ако Пуџдемон поштује закон, ставиће тачку на период нелегалности и несигурности. Томе се сви надамо - окончању тренутне ситуације у Каталонији", рекао је Рахој на конференцији за новинаре.

Пуџдемон је, посланицима у каталонском парламенту, рекао да постоји хитна потреба да се смањи напетост, као и да ће Каталонци размотрити могућност међународног посредовања у процесу решавања кризе у Шпанији.

Шпанска влада је одмах саопштила да је "неприхватљиво прећутно прогласити независност, а онда је суспендовати на експлицитан начин".

Активирањем члана 155 предвиђа се да се некој регионалној влади, у случају да угрози интересе шпанске државе, могу одузети сва овлашћења и пребацити на централну владу у Мадриду.

Члан 155 Устава Шпаније који овлашћује владу да прибегне свим мерама потребним да се очува интегритет државе.

Тај члан, који је најекстремнија мера којој може да прибегне шпанска влада уколико једна аутономна регија прогласи независност.

У политичким круговима тај члан називају и "нуклеарна опција", а бивши министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија га је назвао "атомском бомбом".

Та мера у Шпанији никада није увођена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво