Каталонија, дијалог пре независности

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон предложио је регионалном парламенту да одложи спровођење резултата референдума ради почетка дијалога са Шпанијом. Његовом предлогу претходила серија разговора са представницима међународне заједнице. Мадрид саопштио да је неприхватљиво "прећутно" проглашење, а затим експлицитно суспендовање независности. Потписана и, на неколико недеља "замрзнута" декларација о независности.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон затражио је подршку за дијалог са Мадридом пре него што Каталонија прогласи независност, наводећи да би такав след потеза био одговоран. Пуџдемон је, такође, рекао да постоји хитна потреба да се смањи напетост, као и да ће Каталонци размотрити могућност међународног посредовања у процесу решавања кризе у Шпанији.

Пуџдемон, од кога су радикалне присталице каталонске незавосности очекивале проглашење независности, ипак је предност дао покушају да се политичка криза настала после недавног референдума о независности реши преговорима са Мадридом.

Међутим, у првом реаговању шпанске владе истиче се да је "неприхватљиво прећутно прогласити независност, а онда је суспендовати на експлицитан начин", преноси АФП.

Каталонски лидер је, током једночасовног говора, затражио од каталонског парламента да му да мандат да прогласи независност Каталоније, али је и затражио да се суспендују ефекти проглашења независности како би почео дијалог за Шпанијом.

"Данас, повлачимо одговоран потез у корист дијалога", рекао је каталонски лидер.

Посланици странке ЦУП једини нису аплаудирали каталонском лидеру. Део те странке, Аран оценио је Пуџдемонов предлог као "издају".

Непосредно пред почетак Пуџдемоновог говора, шпански премијер Маријано Рахој наговестио је да ће се позвати на Члан 155 Устава, који централној влади омогућава да преузме контролу над аутономним регионом уколико тај регион "не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније".

"Нисмо криминалци и нисмо луди. Ми смо нормални људи... Немамо ништа против Шпаније... Овај однос не функционише годинама и сада је стање неиздрживо", рекао је Пуџдемон, који је ове реченице изговорио на шпанском језику, очигледно обраћајући се, пре свега, противницима каталонске независности.

Ситуација у Шпанији, после обраћања каталонског лидера, није ни за јоту мање сложена него што је била пре Пуџдемоновог уласка у парламент, пре свега јер остаје нејасно шта ће, у данима који следе, учинити лидери у Барселони, али и на који ће начин узвратити власти у Мадриду.

Непосредно после референдума, Пуџдемон је обећао Каталонцима да ће у року од 48 сати прогласити независност, али је од тога одустао, чини се, захваљујући порукама које су му уочи заседања парламента пренели европски званичници, укључујући и председника Европског савета Доналда Туска.

Туск је упозорио Каталонце да "различитости не могу и не смеју водити ка конфликту, чије би последице биле лоше и за Каталонце и за Шпанију, али и за остатак Европе".

Током Пуџдемоног говора, на улицама Барселоне окупиле су се хиљаде поборника незавосности, а у центра града и у околини парламента биле су распоређене бројне јединице шпанске полиције.

Нису забележени озбиљнији инциденти.

Овако је текла седница каталонског парламента: 

20.12 - Покрет Аран, који делује у оквиру ЦУП-а, оценио је Пуџдемонов предлог као "издају". 

20.00 - Пуџдемон је, током говора, затражио од каталонског парламента да му да мандат да прогласи независност Каталоније, али је и затражио да се суспендују ефекти проглашења независности како би почео дијалог за Шпанијом. Каталонски лидер је, такође, рекао да "вреди истражити могућност међународног посредовања" како би се решила криза.

19.47 - Пуџдемон је рекао да ће пратити жељу народа да Каталонија постане независна држава, али и да предлаже да се одложи спровођење резултата референдума. "Данас, повлачимо одговоран потез у корист дијалога", рекао је каталонски лидер. Посланици странке ЦУП једини нису аплаудирали каталонском лидеру.

19.39 - "Нисмо криминалци и нисмо луди. Ми смо нормални људи... Немамо ништа против Шпаније... Овај однос не функционише годинама и сада је стање неиздрживо", рекао је Пуџдемон на шпанском језику.

19.30 - Каталонски лидер говори већ више од 20 минута. И даље нема назнаке какав би могао бити његов план. "Милиони становника Каталоније сматрају да би Каталонија требало да буде држава", рекао је Пуџдемон.

19.15 - Пуџдемон се обраћа парламенту Каталоније. "Ово није само домаће већ и европско питање. Тренутак је озбиљан и постоји ургентна потреба да смањимо напетост", рекао је Пуџдемон.

19.10 - Карлес Пуџдемон је ушао у салу каталонског парламента.

19.04 - Шпански медији јављају да разлог одлагања лежи у чињеници да се тексту декларације, коју је Пуџдемон намеравао да прочита, оштро противи партија ЦУП, која подржава независност Каталоније.

18.32 - Пуџдемон је затражио одлагање због контаката са међународним медијаторима, рекао је његов портпарол. Истовремено, Мадрид одбацио могућност посредовања у процесу решавања кризе у Каталонији.

18.27 - Јункерова портпаролка рекла да се председник Европске комисије није састао са Пуџдемоном. Сала каталонског парламента је тренутно празна.

18.07 - Све је спремно за обраћање Карлеса Пуџдемона. У сали каталонске скупштине попуњена половина седишта. Како јавља Еуроњуз, Пуџдемон је на састанку са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером. Почетак седнице одложен за један сат.

17.45 - Шпански премијер Маријано Рахој наговестио је да ће се позвати на Члан 155 Устава, који централној влади омогућава да преузме контролу кад аутономним регионом уколико тај регион "не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније".

17.40 - Хиљаде грађана окупило се испред парламента у Барселони ишчекујући обраћање Пуџдемона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво