Украдени планови Сеула и Вашингтона за случај рата са Северном Корејом

Хакери украли стотине поверљивих јужнокорејских докумената, укључујући план Сеула и Вашингтона у случају рата против Пјонгјанга, као и план ликвидације севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, тврди јужнокорејски дневник "Kосун Илбо". Пентагон изнео уверавање да су документи на безбедном месту.

Лист Kосун Илбо се позива на изјаву посланика владајуће партије Ри Чол Хија који тврди да су севернокорејски хакери успели да дођу до 235 гигабајта осетљивих података.

Јужнокорејски систем је хакован у септембру прошле године, а Пјонгјанг је негирао умешаност.

Међу украденим документима је и Оперативни план 5015, последњи америчко-јужнокорејски план у случају рата са Севером.

Посланик није био доступан за коментар, али је његово окружење потврдило да је лист тачно пренео његову изјаву.

Информација је објављена у тренутку врло затегнутих односа на Корејском полуострву и међусобних претњи америчког председника Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, који наставља нуклеарни и балистички програм упркос међунанродним санкцијама.

Пентагон је објавио да је упознат са наводима да је Северна Кореја украла најновије оперативне планове САД и Јужне Кореје за случај рата, али је изнео уверавање да су документи на безбедном месту, преноси Јонхап.

"Могу да вас уверим да имамо поверења у обезбеђење наших оперативних планова и нашу способност да се суочимо са претњом из Северне Кореје", рекао је новинарима портпарол Пентагона армијски пуковник Роб Менинг.

Менинг је одбио да потврди да ли је упада било, рекавши да је то обавештајно питање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво