Суд наредио јапанској влади да плати одштету за Фукушиму

Окружни суд Фукушиме наредио је јапанској влади и нуклеарној електрани “Фукушима” да плате 500 милиона јена (4,5 милиона долара) хиљадама бивших становника подручја у близини нуклеарке, који су тражили одштету због угрожавања живота и имовине у несрећи која се догодила 2011. године.

Суд је навео да влада није наредила Токијској електро компанији да побољша безбедносне мере иако је још 2002. године била упозната да постоји ризик од појаве великог цунамија у том региону, пренео је Ројтерс.

Пресуда је изречена за највећу тужбу коју је поднела група од 3.800 грађана, иако је још 30 сличних тужби поднело око 12.000 грађана широм Јапана.

Како је пренео АФП, сваки грађанин, чији је живот или имовина била угрожена у несрећи добиће по 360.000 јена (3.200 долара).

Ово је друга пресуда, у којој је јапанска влада проглашена одговорном за несрећу у која се догодила у Фукушими.

Претходну одлуку у којој се јапанска влада, такође, сматра одговорном донео је окружни суд Маебаши.

Обалу града Сендаи на североистоку Јапана погодио је подморски земљотрес од девет степени Рихтера, који је изазвао цунами незабележених размера, које је бацало аутомобиле и до десет метара у висину.

У земљотресу је животе изгубило око 20.000 људи, међутим, као последица земљотреса уследила је експлозија три нуклеарна реактора електране "Фукушима Даићи", што је изазвало нуклеарну катастрофу, највећу у историји.

Званичници процењују Фукушиму као нуклеарну катастрофу већих размера од оне у Чернобиљу , чије ће се последице осећати годинама због огромне количине зрачења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво