Каталонски посланик: Независност је једино што прихватамо

Посланик каталонске Кандидатуре за народно јединство (ЦУП) Бенет Салељас изјавио је да та крајње левичарска сепаратистичка странка неће сутра, на заказаној седници парламента Каталоније, пристати ни на једну другу опцију сем на проглашење независности.

"Потпуно ми је јасно да они које ја представљам неће прихватити ниједан други сценарио који није проглашење независности и проглашење каталонске републике", рекао је Бенет Салељас за АП.

Председник Каталоније Карлес Пуџдемон планира да се у уторак увече обрати каталонском парламенту на седници за коју неки кажу да је замишљена као прилика за проглашење независности тог североисточног региона од 7,5 милиона људи, премда неки тврде да ће седница бити само симболична.

Салељас наводи да ће седница парламента у Барселони бити "акт суверенитета" којим се "политички субјекат који се зове Каталонија одлучује на самоопредељење и себе проглашава републиком".

Он је, такође, рекао да су потези банака и мултинационалних компанија током прошле недеље, у циљу премештања седишта ван Каталоније због политичке неизвесности, "апсолутно срамни" и да представљају "уцену због одлуке каталонског народа".

Раније данас, лидер шпанске опозиционе Социјалистичке партије Педро Санчес позвао је каталонског лидера Пуџдемона, након његове изјаве да ће формално прогласити независност Каталоније за неколико дана, да "све заустави".

"Ако нас гледаш, ако нас слушаш – заустави све и немој унилатерално проглашавати независност", рекао је Санчес новинарима у Барселони, пренео је АФП.

Он је рекао да ће његова странка подржати акцију шпанске државе, уколико Каталонија у уторак једногласно прогласи независност.

Ројтерс је, такође, пренео да социјалисти не очекују да ће се у уторак у каталонском парламенту гласати о проглашењу независности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво