Немачка ограничила прилив миграната – до 200.000 годишње

У Немачку ће од сада годишње моћи да уђе 200.000 миграната – о ограничавању прилива миграната у земљу договорили су се лидери Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел и конзервативни савезници из Баварске. Договор иза затворених врата у Берлину најпре су одбацили Зелени, али кажу да их то не спречава да следеће недеље са конзервативцима почну разговоре о формирању коалиционе владе.

После 10 сати преговора о осетљивом питању миграната, лидери сестринских хришћанских странака договорили су се да Немачка годишње ограничи пријем азиланата и избеглица на 200.000.

Договорена је и оштрија борба против кријумчара и боља заштита граница Европске уније.

Канцеларка је имала тешког супарника у преговорима међу баварским конзервативцима – жестоким критичарима њене одлуке да, пре две године, дозволи улазак више од милион азиланата. После дугог одбијања да прихвати њихов захтев о лимиту – канцеларка је попустила.

"Договор је основа за преговоре о коалицији са Зеленима и либералима. Немачкој је потребна стабилна влада. Обе стране су направиле компромисе. Број од 200.000 миграната биће подложан променама, ако се у свету понове масовне миграције, као оне из 2015.", рекла је канцеларка Ангела Меркел.

Хорст Зехофер из Хришћанско-социјалне уније Баварске је задовољан договором, јер је он оквир за миграције у Немачкој.

"Чињеница је да ћемо наредних година, због незапослености или ратова у неким земљама, имати миграционе таласе", истакао је Зехофер

Уступак канцеларке даје конзервативцима јаснију позицију у коалиционим преговорима – са проимиграционим Зеленима – и Либералима, који траже да закон јасније одреди прихват квалификованих миграната, ограничење боравка ратних избеглица, протеривање миграната из Магреба.

"Компромис међу конзервативцима је формалан и неће бити део евентуалног коалиционог споразума. Зелени желе ефикасне интеграционе мере и јасне критеријуме за придошлице у Немачкој", указао је Џем Оздемир из партије Зелених.

Након што су у септембру конзервативци Ангеле Меркел добили четврти мандат у парламенту, преговори о коалиционој влади у Немачкој почињу следеће недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи