Турска би могла да одустане од куповине С-400 од Русије

Анкара би могла да одустане од куповине система противваздушне одбране С-400, уколико не буде постигнут договор о заједничкој производњи, изјавио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.

У интервјуу дневнику Аксам, Чавушоглу је рекао да Турска није обавештена о званичном одбијању руске стране да заједно производе систем противваздушне одбране С-400, пренео је Тас.

"(Председник Русије Владимир) Путин нам је рекао да можемо да предузмемо кораке ка заједничкој производњи, технологија је кључна", рекао је Чавушоглу и додао да би Турска "уколико руски став буде негативан, могла да постигне споразум са неком другом земљом".

"Ми морамо да их купимо (С-400) хитно јер су нам потребни. Морамо да заштитимо свој ваздушни простор. Али, уколико поједине антируски настројене државе не желе да Турска набави С-400 од Русије, онда морају да нам обезбеде алтернативу", истакао је турски шеф дипломатије.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је 12. септембра да је Анкара одлучила да потпише споразум са Москвом о куповини система противваздушне одбране С-400 и да је аванс уплаћен.

Помоћник председника Русије за војну и технолошку сарадњу Владимир Кожин потврдио је крајем септембра да ће Русија Турској испоручити систем противваздушне одбране С-400, за који је већ уплатила аванс, али да Турска неће моћи да добије и производну технологију за тај систем.

Кожин је рекао да се о давању производне технологије Турској није ни разговарало.

"Не причамо о томе, још увек само причамо о готовом оружју, не о производној технологији", рекао је Козин и додао да је Турска већ уплатила аванс, а уговор ступио на снагу, пренео је Тас.

С-400 "тријумф" је најновији противавионски ракетни систем далеког домета који је у службу ушао 2007. године. Дизајниран је да обара авионе, крстареће и балистичке ракете. Оперативни домет му је 400 километара до висине од 30 километара, навела је руска новинска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара