РТС на граници Јужне и Северне Кореје – тамо где рат не престаје

У јеку напетости на Корејском полуострву, екипа РТС-а посетила је демилитаризовану зону, границу између Северне и Јужне Кореје која је под заштитом Уједињених нација. За једне, то је опасна територија, последња ничија земља на свету, а за локално становништво болно подсећање да не могу да виде своје породице или прилика за уносан посао.

Демилитаризована зона почиње на сат вожње северно од Сеула и широка је четири километра. То је најпосећенија туристичка дестинација у земљи, а дневно је обиђе неколико стотина туриста.

"Тура је била у реду, била је лепа, али једна од лоших ствари је била то што су направили туристичку атракцију од нечега веома битног и много нас се смејало, али са друге стране ограде има доста конфликата, горчине, људи који пате на другој страни и мислим да је у том смислу било мало чудно", каже Арија Михини из Сан Дијега..

"Свидела ми се демилитаризована тура, али на жалост била је мало кратка да би видели све што се догађа, али на крају мислим да сам стекао добар утисак о томе каква је тамо ситуација, на граници Северне и Јужне Кореје", каже Роналд Меклејв, Холанђанин.

Као посебна атракција изложена је и локомотива која је остала после рата између две Кореје, избушена од пројектила. Бодљикава жица, поруке мира на платну, мост којим не можете даље на север, свако доживљава на свој начин.

"Ја сам се у ствари осетио мало уплашено, јер сам био једини Американац на обиласку и мислио сам ако бих био ухваћен да би било лоше за мене, јер ја сам ту био једини Американац", каже Арија. 

"Чак ни када сам улазио у тунел нисам био уплашен. Наравно био сам свестан тренутне ситуације која је можда и напетија рецимо него пре годину дана. Али не, нисам осетио никакав страх, не уопште", каже Роналд.

Најјефтинији обилазак демилитаризоване зоне кошта око 40 долара, а све је комерцијализовано. За два минута посматрање границе дурбином треба платити око пола долара, а по истој цени из зоне можете послати некоме честитку.

Седам удараца великим гонгом који доносе мир и наду у уједињење северног и јужног дела Кореје, кошта око девет долара. Овде и мир има своју цену. Локалном становништву демилитаризована зона одлична је прилика да увећају приходе

"Многи страни медији стално говоре како је опасно код нас, али можете да видите да ми овде као народ Јужне Кореје не мислимо да ћемо имати рат, и овде је врло мирно, безбедно и забавно. Ми нисмо уплашени, Северна Кореја то увек ради", каже Соња Парк, туристички водич из "Сеул сити тура".

Такав је био и наш утисак, безопасно место на коме смо научили много тога о историји сукоба две Кореје, и поред туриста видели старије људе, некадашње становнике северног дела земље, које на границу доводи носталгија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво