"Украјина кључ за побољшање односа САД и Русије"

Нови амерички амбасадор у Русији Џо Хантсмен рекао је да ће обнављање суверенитета Украјине и враћање Северне Кореје за преговарачки сто бити кључне теме његовог рада на унапређењу односа САД и Русије.

Бивши гувернер Јуте рекао је, на једној свечаности у његову част у Солт Лејк Ситију, да је поверење на ниском нивоу пошто многи Американци верују да Русија жели да подрије америчку демократију у јеку истрага око руског мешања у америчке изборе 2016. године.

"То више није партијско питање, а није ни на политичком нивоу", рекао је Џо Хантсмен.

Хантсмен преузима дужност у доба неизвесности у односима две светске сле. Истакао је да жели да поправи односе, али да је први корак да се Украјини врати контрола над територијом унутар њених међународно признатих граница.

"То није питање само за САД, већ и за Европу, Канаду и практично сваку другу развијену земљу", рекао је нови амерички амбасадор у Русији.

Навео је и да Северна Кореја представља међународну претњу, а не само амерички проблем, и да је и Русија заинтересована да покуша да реши тај проблем.

"Делујући заједно, верујемо да би САД и Русија могле да приморају севернокорејски режим да дође за преговарачки сто и потражи дипломатско решење", рекао је Хантсмен.

Он је то рекао истог дана када је амерички председник Доналд Трамп написао на Твитеру да је покушај преговора са Северном Корејом о њеном ракетном програму "губљење времена".

Хантсмен је такође говорио о победи над Исламском државом и наставку дијалога о Сирији.

Хантсмен је прошле недеље предао акредитиве руском председнику Владимиру Путину, а у петак се састао с председником САД Доналдом Трампом.

Однос Ханстмена и Трампа је имао успоне и падове јер је бивши гувернер најпре прошле године подржавао председничку кандидатуру Трампа, али га је позвао да се повуче када су објављени вулгарни Трампови коментари о женама. С друге стране, Трамп је својевременмо критиковао рад Хантсмена као амбасадора у Кини.

Хантсман је био амбасадор у Сингапуру, а потом и у Кини, до 2012, када се вратио у САД у покушају да постане председнички кандидат Републиканске странке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи