Куба одала почаст Че Гевари

Десетине хиљада људи окупило се у кубанском граду Санта Клара на церемонији организованој у знак сећања на латиноамеричког револуционара Ернеста Че Гевару – 50 година након његове смрти.

Међу окупљенима био је и његов стари пријатељ, кубански председник Раул Кастро (86), који је, обучен у генералску униформу, на надгробни споменик Че Геваре положио белу ружу, јавио је Би-Би-Си.

Већ пет деценија име Че Геваре се налази у сваком углу Кубе – од новчаница, до билборда, а његов лик један је од најпрепознатљивијих у Латинској Америци.

Окупљени су дошли у Санта Клару где се од 1997. године чувају посмртни остаци најпознатијег револуционара, да славе харизматичног, некомпромисног Аргентинца, наводи Би-Би-Си.

Око 70.000 људи напунило је улице испред маузолеја у граду на 300 километара источно од престонице Хаване, преноси АФП.

Санта Клара је место битке из децембра 1958. године после које је кубански диктатор Батиста отишао у егзил.

Први потпредседник Мигел Дијас Канел, који је виђен као наследник Раула Кастра, у говору на церемонији одбацио је захтеве САД да његова земља промени политички и економски систем.

Осуђујући амерички притисак на владу Венецуеле и, како је навео, напоре да се дискредитује кубанска индустрија туризма, Дијас Канел је истакао да ови и неки други недавни догађаји у региону доказују да се "никада не сме веровати империјализму, чак нимало, никада".

"Куба неће правити уступке што се тиче њеног суверенитета и независности, нити ће преговарати о својим принципима, а неће прихватити ни наметање услова", поручио је Дијас Канел, очигледно реагујући на недавну изјаву америчког председника Доналда Трампа у УН да санкције неће бити укинуте све док карипско острво не успостави демократију и капитализам, наводи Ројтерс.

"Промене које су потребне на Куби, искључиво ће спровести кубански народ", нагласио је Дијас Канел.

Раул Кастро је још раније објавио да ће у фебруару следеће године, после истека мандата, напустити функцију председника.

Очекује се да ће га заменити Дијас Канел (57) који ће у том случају постати први шеф државе од раних шездесетих година прошлог века који неће носити презиме Кастро, напомиње британска агенција.

"За мене, Че је још овде, његов живот, рад, пример", рекао је 79-годишњи Луис Монтегудо, који се заједно са Геваром борио у Конгу.

Ернесто Гевара де ла Серна, познатији као Че Гевара, или само као Че, убијен је 9. октобра 1967. године у боливијским шумама.

На Куби школарци и даље свој дан започињу поздравом у виду подигнуте песнице и узвиком: "Пионири комунизма, бићемо као Че".

Раул Кастро се заједно са Чеом борио у Кубанској револуцији коју је предводио његов брат Фидел Кастро и која је 1959. године довела до свргавања Фулгенсија Батисте.

Пола века од смрти Че Геваре биће обележено и у Боливији, где ће ове године први пут и војска учествовати на комеморацији.

"Желимо да то буде тренутак јединства за боливијски народ", рекао је заменик боливијског министра за сарадњу Алфредо Рада, напомињући да је у односу на 1967. годину, када је тадашњи председник Рене Баријентос, заклети антикомуниста, наложио да се рањени Че убије.

Сада су се, како наводи АФП, времена променила, а председник Боливије Ево Моралес изражава велико дивљење према револуционарном лидеру.

Меморијалној церемонији у Боливији присуствоваће и четворо Чеове деце.

"Да није умро у Боливији 1967. године, Латинска Америка би сада била слободна, суверена, независна и социјалистичка, а то је оно што је он желео", рекао је за АФП Чеов брат Хуан Мартин Гевара, који живи у Аргентини.

Хуан је уверен да би Че тријумфовао да је остао жив. "Његов мото је био – све или ништа", додао је Хуан Гевара.

Мит о Чеу као персонификацији побуне рођен је дана када је убијен у 39. години.

Фидел Кастро га је, у говору којем је током тродневне жалости присуствовало око милион људи, називао "уметником револуционарног ратовања".

Временом – преко мајци, постера и беретки са његовим ликом, Че је постао симбол капиталистичког потрошачког друштва – против чега се борио.

"Митови постоје јер су их друштва створила. Рекао бих да су два најпознатија лика на свету Христ и Че. Пријатељ ми је рекао да претерујем и да је Христ познатији. Наравно, он је умро пре 2.000 година, а Че пре 50. Нећемо бити ту да бисмо то видели, али Че ће и за 300 година бити Че. Надам се да ће се појавити још неко као што је био Че", истиче Хуан Гевара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво