Присталице Наваљног протестују у центру Москве

Присталице руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који се налази у притвору, окупиле су се у Москви позивајући руског председника Владимира Путина да се повуче и пусти Наваљног да се кандидује за председника.

Око хиљаду присталица Наваљнога окупило се по тмурном и кишовитом времену у центру Москве на Пушкиновом тргу узвикујући "Русија ће бити слободна" и "Русија без Путина", преноси Ројтерс.

Како наводи агенција, величина овог скупа у Москви и осталих скупова широм Русије изгледа много скромније када се упореде са масовним протестима у Русији које је повео Наваљни у марту и јуну и који важе за највеће протесте у Русији од 2012. године.

Како је АФП претходно известио, Наваљни је раније данас позвао своје присталице да изађу на скупове широм земље поводом Путиновог рођендана како би протестовали против његове власти.

Један од демонстраната носио је плакат на ком је била слика Путина како седи на планини новца са натписом "Срећан рођендан лопове мали!"

Наваљни, који је изјавио да намерава да се кандидује на председничким изборима у марту наредне године, очекује протесте у око 80 руских градова, а поред Москве и у Путиновом родном граду Санкт Петербургу.

Ројтерс наводи да је у плану велики протест у Путиновом родном граду Санкт Петербургу касније у току дана.

Наваљни, 41-годишњи адвокат школован на америчком Јејлу, осуђен је у понедељак у Москви на 20 дана затвора због тога што је у више наврата прекршио закон о организовању јавних скупова.

Власти у Москви и Санкт Петербургу су одбиле да дозволе демонстрантима да се окупе у центру града, па би, процењује АФП, митинзи могли да се заврше насиљем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво