ОЕБС: Истражити све смрти новинара у Русији

На 11-огодишњицу убиства новинарке "Новаје газете" Ане Политковске, представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија, Харлем Дезир, инсистирао је да руске власти уложе више напора како злочини против новинара не би пролазили некажњено.

"Упркос обећањима са највишег политичког нивоа, већина убистава новинара у Русији и даље нису решена, што је веома озбиљна претња по слободу медија. Признајем да се напредовало у случају убиства Политковске, али мора још да се уради", поручио је Десир путем саопштења ОЕБС-а, додавши да је неприхватљиво да организатори њеног, као и других убистава, шетају слободни.

Дезир наводи да зачарани круг некажњености има трајан утицај на слободу медија у Русији.

Ана Политковска убијена је 7. октобра 2006. године у Москви, а 2003. године добила је награду ОЕБС за новинарство и демократију.

Представник ОЕБС-а позвао је власти путем саопштења да потпуно истраже све друге смрти новинара, укључујући Пола Клебњикова (убијеног 2004. године), Наталије Естемирове (2009.), Хаџимурада Камалова (2011.) и Ахмеднабија Ахмеднабијева (2013.).

Улога представника ОЕБС-а за слободу медија је да надгледа ситуацију и издаје рана упозорења за свих 57 држава које учествују у ОЕБС-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи