Столтенберг: НАТО остаје нуклеарни савез

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је Споразум о забрани нуклеарног оружја који промовише Међународна кампања за забрану нуклеарног оружја (ICAN), која је добила Нобелову награду за мир, нагласивши да ће "НАТО остати нуклеарни савез".

Портал Политико оцењује да "лидери НАТО-а често наглашавају да је у питању одбрамбени савез, а да је изгледа најбоља одбрана термонуклеарна одбрана" и подсећа да се светске нуклеарне силе, укључујући НАТО чланице – САД, Француска и Уједињено Краљевство, противе споразуму за који се залажу најновији добитници Нобелове награде за мир.

Наводи се да су у јулу ове године 122 земље чланице Уједињених нација гласале за усвајање Споразума о забрани нуклеарног оружја, а према подацима Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја до сада су га 53 земље потписале и три ратификовале.

Приликом гласања у УН једино се Холандија изјаснила против споразума.

Столтенберг је у саопштењу поздравио пажњу коју је Нобелов комитет посветио питању неширења нуклеарног оружја, али је навео да је споразум Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја погрешан пут ка смањењу нуклеарног арсенала.

"НАТО је посвећен очувању мира и стварању услова за постојање света без нуклеарног оружја. Ми делимо овај циљ са Међународном кампањом за забрану нуклеарног оружја и поздрављамо пажњу коју је Нобелов комитет посветио овом питању. Ипак, Споразум о забрани нуклеарног оружја не приближава нас циљу стварања света без нуклеарног оружја. У ствари, њиме се ризикује напредак који смо током година остварили у разоружању и неширењу оружја", тврди генерални секретар Алијансе.

Столтенберг је, наводећи "актуелно безбедносно окружење", навео да земље чланице НАТО-а немају другог избора осим задржавања сопствених нуклеарних арсенала.

"Оно што нам је потребно смањење нуклеарног наоружања које је могуће проверити и које је уравнотежено. Споразум о неширењу нуклеарног оружја, који су потписале чланице НАТО-а, остаје основа међународних напора у том правцу. Од краја Хладног рата, чланице НАТО-а драматично су смањиле сопствено нуклеарно наоружање. Али, докле год нуклеарно оружје постоји, НАТО ће остати нуклеарни савез", навео је Столтенберг.

број коментара 0 пошаљи коментар