Лас Вегас - нема доказа о тероризму, нападач деценијама скупљао оружје

У овом тренутку нема доказа који би указали да је пуцњава у Лас Вегасу, у којој је убијено 58 особа, била тероризам, каже специјални агент ФБИ надлежен за случај Ерон Роуз.

Полиција Лас Вегаса саопштила је да је Стивен Педок, који је одговоран за најмасовнију пуцњаву у савременој историји САД, пажљиво испланирао напад и деценијама прикупљао оружје, док је живео тајним животом.

На конференцији за новинаре је такође саопштено да је 317 од 489 рањених у пуцњави у Лас Вегасу пуштено из болница, пренео је Ројтерс.

Специјални агент америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) надлежен за случај Ерон Роуз рекао је да су савезне власти испитале девојку нападача и да "нико није приведен као осумњичени саучесник", пренео је Ројтерс

Партнерка нападача из Лас Вегаса Стивена Педока, Мерилу Денли, изјавила је да ни слутила није да њен партнер планира крвопролиће.

"Стивена Педока сам знала као љубазног, пажљивог и тихог човека. Волела сам га и надала се мирној заједничкој будућности", наводи се у изјави Мерилу Денли (62) коју је прочитао њен адвокат, преноси АФП.

Денли се јуче састала са агентима ФБИ који желе да сазнају да ли она нешто зна о мотиву напада.

Педокова партнерка је навела и да јој он никада ништа није рекао, нити је ишта урадио што би јој на било који начин наговестило да ће се догодити "нешто оволико страшно".

Денли је додала да јој је Педок пре две недеље рекао да је за њу нашао јефтину авионску карту за Филипине, предложивши јој да оде тамо и посети своју породицу.

"Као и сви Филипинци у иностранству, била сам узбуђена што идем кући где ћу видети своје породицу и пријатеље. Док сам била тамо, слао ми је новац, за који је рекао да од њега купим кућу за себе и своју породицу", наводи се у њеној изјави.

Признала је да се у том тренутку забринула, помисливши да он жели да раскине са њом, али истиче да ипак никада није посумњала да на било који начин планира насиље против било кога.

Навела је да се добровољно вратила у Лос Анђелес у среду и да у потпуности сарађује са ФБИ у истрази.

Педок је убио 58 особа пуцајући са 32. спрата "Менделеј Беј" хотела у Лас Вегасу.

Према изјавама званичника, самоубиство је извршио пре него што је полиција провалила у његову хотелску собу.

Исламска држава преузела је одговорност за напад, међутим доказа да је Педок био повезан са исламистима нема. Полиција сматра да је деловао сам.

Иначе, пуцњава у Лас Вегасу поново је обновила дебату републиканца и демократа у Конгресу о контроли оружја. Међутим, због подељених ставова о оружју, чак се води дебата о тајмингу расправе о том питању.

Председник Доналд Трамп каже да ће се о томе разговарати тек у будућности и наводи да ће "временом разговарати о законима о оружју". Да је још рано расправљати о новим законима, зато што се трагедија у Лас Вегасу тек догодила, сматрају и републиканци у Конгресу, међу којима је и лидер већине у Сенату Мич Меконел.

"Када се прашина слегне и видимо шта је узрок неких од ових трагедија, схватићемо да је реформа система за ментално здравље кључна у покушајима да се спрече неке од ових ситуација", каже Меконел. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи