Ко је Карлес Пуџдемон?

Председник Каталоније, која је упркос забранама шпанских власти у недељу спровела референдум о независности, Карлес Пуџдемон, на почецима своје професионалне каријере бавио се новинарством, а писао је за неколико локалних новина.

У новинарској каријери је брзо напредовао и био директор Каталонске новинске агенције, а затим и недељника Каталонија тудеј, пренеле су агенције.

Као дугогодишњи симпатизер, а затим и као члан партије Convergence and Union (ЦиУ), политички каријеру је започео на месту парламентарца 2006. године.

Већ 2011. године изабран је за градоначелника Гироне, где је и живео четири године, да би затим био изабран на место председника Асоцијације општина за независност.

За председника Каталоније изабран је 10. јануара 2016. године.

Пуџдемон потиче из старе и традицији окренуте каталонске породице. Рођен је у фамилији са осморо мушке деце.

Након завршеног школовања посветио се новинарству са посебним акцентом на извештавање из Каталоније.

Од 1988. године сакупља све европске референце о Каталонији како би израдио публикацију која ће се бавити њеном историјом и културом.

Ожењен је румунском новинарком Марцелом Топор са којом има две ћерке.

Становништво у Каталонији се јуче изјаснило о независности, упркос судској забрани референдума и интервенцији полиције.

Тамошња влада је објавила да је на референдум изашло готово 2,26 милиона бирача, од чега их је 90 одсто гласало за независност те североисточне шпанске покрајине.

По окончању референдума Пуџемон је изјавио да је "остварено право да Каталонија буде независна држава у облику републике".

"Влада којом председам ће идућих дана послати у парламент израз жеље за суверенитетом нашег народа, односно резултате данашњег изјашњавања, како би се могао применити закон о референдуму", рекао је Пуџдемон.

Шпанска полиција је током заузимања 92 школе с гласачким кутијама растеривала грађане који су их телима бранили након чега су повређене 844 особе, од којих дванаест полицајаца док су четири особе ухапшене.

Шпански уставни суд је раније поништио закон о референдуму донесен у каталонском парламенту те изјашњавање прогласило незаконитим.

Групе које се залажу за независност Каталоније и синдикати најавили су генерални штрајк за уторак у знак протеста против полицијске акције усмерене против референдума, али и како би искористили занос људи исказан у недељу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво