Либијска морнарица прети да ће запленити бродове невладиних организација

Ајуб Касем, портпарол либијске морнарице, запретио је "запленом" бродова невладиних организација које прилазе близу либијских вода да би без дозволе спасавале мигранте.

"Овог пута смо избегли ескалацију. Убудуће ћемо пленити бродове организација које не поштују либијски суверенитет", рекао је генерал Ајуб Касем, портпарол морнарице.

Подсетио је на одлуку из августа којом је створена такозвана зона потраге и спасавања, у којој либијска морнарица забрањује пролаз страним бродовима без дозволе, посебно бродовима НВО.

Либијска обалска стража јутрос се укрцала на брод немачке НВО "Мисија живот" која је у својој првој операцији у тој зони спасила 52 особе.

На снимцима посаде брода види се припадник обалске страже који им говори да "нису добродошли", а чује се и пуцањ, највероватније у ваздух.

"Претили су нам и тражили да им предамо људе, што смо одбили. То је право пиратство јер су ушли на наш брод без дозволе", рекао је председник НВО Аксел Штајер.

Касем је рекао да је пуцано у ваздух када је брод покушао да побегне.

Према подацима Међународне организације за миграције, либијска обалска стража је током ове године спасила или пресрела 16.567 миграната.

У истом периоду је забележено 2.470 смрти или нестанака на Медитерану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи