Трамп: Спремни смо за војну опцију, не преферирамо је

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су САД спремне за војну опцију када је реч о нуклеарној кризи са Северном Корејом, али да не преферира такву опцију.

"Потпуно смо спремни за другу опцију (војну), а то није опција коју преферирамо", рекао је Трамп на конференцији за новинаре у Белој кући, преноси Ројтерс.

Навео је да ће "ако САД ипак предузму ту опцију, она бити катастрофална" за Северну Кореју.

"То могу да вам кажем, катастрофална за Северну Кореју. То се зове војна опција. Ако будемо морали да је предузмемо, учинићемо то", истакао је Трамп.

Нагласио је да се противи референдуму у шпанском региону Каталонији, заказаном за 1. октобар, који шпанска влада покушава да спречи, преноси Ројтерс.

"Ја сам једноставно за уједињену Шпанију. Стварно мислим да би народ Каталоније требало да остане у Шпанији. Мислим да би било глупо да то не учине", рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре са шпанским премијером Маријаном Рахојем.

Изразио је сумњу према подацима из анкета које предвиђају победу опције за независност.

Амерички председник је позвао Европску унију да прати САД у увођењу санкција "репресивном режиму" председника Венецуеле Николаса Мадура.

"Надамо се да ће наши пријатељи у ЕУ ускоро пратити САД, Канаду и бројне латиноамеричке земље у увођењу санкција Мадуровом режиму", рекао је Трамп.

Тврди да су се грађани Венецуеле суочили са великом глађу, патњама, опасностима и политичким немирима под "репресивним социјалистичким режимом", пренео је АФП.

Трамп је недавно потписао извршну уредбу којом забрањује трговину одређеним обвезницама венецуеланског јавног сектора, како би извршио притисак на владу председника Николаса Мадура да обустави своју "тиранију".

Америчка администрација је Венецуелу, као и Северну Кореју и Чад, додала на листу држава чијим је грађанима забрањен улазак у САД, због лоших безбедносних услова у тим земљама, као и због недостатка сарадње са америчким властима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара