Полиција преузима контролу над биралиштима у Каталонији

Шпанска влада је саопштила да ће регионална полиција преузети контролу над бирачким местима на којима би требало да буде одржан референдум о независности Каталоније, заказан за 1. октобар, јавља "Ројтерс".

Шпанска влада је наредила регионалној полицији Каталоније да идентификује званичнике у локалним школама и другим јавним зградама за које се очекује да ће бити коришћене као бирачка места на контроверзном референдуму о независности те шпанске покрајине, који Мадрид сматра нелегалним, наводи АП.

Шпанско Министарство унутрашњих послова у Мадриду саопштило је да је врховни државни тужилац у Каталонији издао наређење полицији да забележи личне податке званичника.

Главни шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса одбио је јуче да искључи могућност хапшења председника Каталоније Карлеса Пуџдемона због његовог инсистирања на одржавању референдума о независности те шпанске покрајине. 

Шпански тужиоци су упозорили да би званичници који су укључени у било какве припреме референдума могли бити оптужени за грађанску непослушност, злоупотребу положаја или јавних фондова. 

Тужиоци су рекли полицији да испита и напоре за промовисање референдума и наредили кривичну истрагу више од 700 каталонских градоначелника који су обећали да ће сарађивати у вези са гласањем на референдуму. 

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је недавно каталонске лидере да признају да не могу да одрже референдум о независности Каталоније 1. октобра.

Шпанска влада је најављени референдум о независности Каталоније прогласила неуставним, а ове недеље Мадрид је покренуо велику полицијску и правосудну акцију против оних који учествују у његовој организацији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво